Slovenija
81 ogledov

Znova pred sodnika

Porodničarja Marjan Pavlin in Stanislav Mijajlović ter babica Metka Kovačič marc Žurnal24 main
Aleksova smrt. Obtožnica enaka, namesto sodnice Tiranove verjetno nekdo drug.

Ko bodo porodničarja Marjan Pavlin in Stanislav Mijajlović ter babica Metka Kovačič zaradi smrti Aleksa Salamona, ki je umrl pri porodu 21. novembra 2004, znova stopili pred sodnika novomeškega okrožnega sodišča, ta skoraj gotovo ne bo Ljuba Tiran, ki je na čelu tričlanskega sodnega senata o primeru razsojala marca lani. Sodnica naj bi po naših informacijah v kratkem odšla v pokoj.

1 leto zapora pogojno s preizkusno dobo dveh let je okrožno sodišče določilo Mijajloviću.

Mijajlović, ki si je na sojenju edini prislužil kazen, medtem ko sta bila Pavlin in Kovačičeva oproščena, nam je po razsodbi povedal, da je nad objektivnostjo omenjene sodnice razočaran. Obtožnica, ki je trojico bremenila povzročitve smrti iz malomarnosti, se po naših informacijah ne bo spreminjala, saj je že pravnomočna.

Sklep višjega sodišča
Mijajlović, njegova odvetnica Vesna Bajec in tožilec Bojan Avbar so se zoper sodbo pritožili na Višje sodišče v Ljubljani, ki je vsem trem pritožbam ugodilo in zadevo vrnilo v novo sojenje.

"Sodišče prve stopnje se ni ukvarjalo s sosledjem dogodkov, ravnanjem vsakega posameznika, malomarnostjo in neupoštevanjem profesionalne skrbnosti," o sodbi, za katero pravijo, da je obremenjena z bistvenimi kršitvami določb kazenskega postopka, med drugim piše v sklepu višjega sodišča.

O dokazih drugače
Zaradi skope obrazložitve tako obsodilne kot oprostilne sodbe višje sodišče, kot pravijo v sklepu, ni moglo preizkusiti niti pravilnosti in zakonitosti sodbe niti navedb pritožnikov. V ponovljenem postopku bo moralo sodišče znova zaslišati vse obtožence, izvesti vse dokaze in v svoji odločitvi navesti, katera dejstva šteje za dokazana oziroma nedokazana in zakaj, še piše v 
omenjenem sklepu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.