Slovenija
21 ogledov

Znova zmaga Simiču

Ivan Simič je v kategoriji davčnega strokovnjaka zmagal z visoko prednostjo. (Fo Žurnal24 main
Znani so najuglednejši strokovnjaki z davčnega, finančnega in pravnega področja za leto 2010. Najuglednejše strokovnjake so izbrali uporabniki portala Tax-Fin-Lex.

To so postali nekdanji direktor Davčne uprave RS (Durs) Ivan Simič, direktor Slovenskega inštituta za revizijo Marjan Odar in profesor na mariborski pravni fakulteti Bojan Škof.

V izboru najuglednejšega davčnega strokovnjaka je znova premočno zmagal Simič, v prvo trojico najuglednejših finančnih strokovnjakov pa sta se prebila še predsednik uprave Unicredit banke Slovenija France Arhar in minister za finance Franc Križanič.

"Boljši moraš biti od tekmecev"
Na okrogli mizi ob prireditvi je direktor Pipistrela Ivo Boscarol poudaril, da je kriza edini motor uspeha – če so pogoji za poslovanje dobri, so lahko vsi podjetniki dobri, če so pogoji slabši, pa se morajo za uspeh bolj potruditi, motiv je večji. Kdor si v življenju zastavi dovolj visoke cilje, je lahko po njegovem prepričanju uspešen. "Samo boljši moraš biti od tekmecev," je dejal.

Politika se je za gospodarstvo po njegovi oceni vedno zanimala zgolj deklarativno. Kot rešitev je omenil spremembo davčne zakonodaje. "Vabljiva davčna stopnja je tista, ki bi lahko napolnila proračun," je dejal Boscarol, ki je prepričan, da ljudje v primeru nižje davčne stopnje redkeje razmišljajo o tem, da bi kaj prikrili.

Osnova za uspeh trdo delo
Da je osnova uspeha predvsem trdo delo, se je strinjal tudi predsednik uprave Bisola Uroš Merc, medtem ko je Odar opozoril, da se v Sloveniji v zadnjem času pojavlja veliko mreženja in političnih vplivov, stroka pa izgublja na pomenu. Žalosti ga predvsem sprememba etičnega in moralnega pristopa v družbi, ki negativno vpliva tudi na stroko.

Korupcija veliko bolj razširjena
Nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos je ob tem dodal, da je korupcija v Sloveniji danes razširjena bistveno bolj, kot je bila v preteklosti. Za vse članice EU, ki so se tej povezavi pridružile leta 2004, velja, da je njihov boj proti korupciji vrhunec dosegel ravno na dan vstopa v EU, nato pa je sledila pot navzdol. "Originalni interes države same bi moral biti, da se bori proti korupciji, ne da to počne zaradi pritiskov od zunaj," je dejal Kos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.