Slovenija
23 ogledov

ZNP: "Dnevnik zlorabil četrtošolce"

Takšno poizvedovanje z objavo rezultatov v Dnevniku nekaj dni pred volitvami spo Žurnal24 main
Združenje novinarjev in publicistov obsoja medijsko zlorabo četrtošolcev ob izrekanju o kandidatih na lokalnih volitvah. "Gre za napačno razumljen namen uredništva," odgovarjajo pri Dnevniku.

Pri časopisu Dnevnik so med četrtošolci izvedli anketo, kdo med kandidati za ljubljanskega župana bi se najbolje znašel kot kapitan ladje, in rezultate objavili v sredinem članku Kapitan Zoki osvojil srca šolarjev. Z več kot 70 odstotki glasov je bil zmagovalec sedanji ljubljanski župan Zoran Janković, "Kapitan Zoki".

"Tudi v totalitarnih časih so se otroci pisno in ustno izrekali o političnih voditeljih in družbenem sistemu," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) Igor Kršinar.

Prispevek je za neprimernega označili tudi Izvršilni odbor Aktiva novinarjev Dnevnika. Kljub dobrim namenom lahko namreč tak članek izzveni politično navijaško.
Na prispevek Kapitan Zoki osvoji srca šolarjev se je odzvala tudi predsednica Komisije DZ-ja za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl. Po njenem mnenju gre za nedopustno zavestno zlorabo mladoletnih otrok v predvolilne namene.

"Zofka in Metka prestari za vodenje ladje"
"Fantje so ga izbrali, ker je 'pogumen in pameten', dekleta pa zato, ker je 'prijazen in lepo oblečen'. Zokija so izbrali tudi zato, ker 'drži obljubo, saj je naredil stadion, kot je rekel'. Na drugo mesto so otroci uvrstili kandidatko Mojco Kucler Dolinar. Medtem se 'Zofka' in 'Metka' otrokom zdita prestari za vodenje ladje,"
so še zapisali v izjavi za javnost.

Kršinar dodaja, da je tovrstna "groba manipulacija z otroci" po njegovem mnenju v nasprotju z novinarskim kodeksom, ki novinarjem nalaga posebno pozornost pri zbiranju informacij, poročanju in objavljanju fotografij ter prenašanju izjav o otrocih in mladoletnikih. V združenju zato pozivajo vse pristojne organe, da nemudoma ukrepajo in s tem preprečijo morebitno nadaljnje zlorabljanje otrok v politične namene.

Na članek se je že odzvala varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, ki meni, da morajo biti mediji pri objavljanju takšnih informacij posebej občutljivi.

Dnevnik: "Napačno razumljen namen uredništva"
Avtorica članka v Dnevniku je pojasnila, da je imela pisna dovoljenja staršev, da lahko otroci sodelujejo v testu, in pisno dovoljenje ravnatelja ter učiteljev za izvedbo testa na njihovi šoli. Prav tako je od staršev pridobila dovoljenje za objavo fotografij otrok, pri izvedbi testa pa je bil navzoč tudi učitelj.

"Pred začetkom projekta nismo pričakovali, da otroci osebno poznajo Zorana Jankoviča, ker nam ni bilo znano dejstvo, da je župan šolo obiskal na začetku šolskega leta," na očitke odgovarja Vesna Vaupotič iz Dnevnikovega uredništva dopisništev in Ljubljane.

Vaupotičeva poudarja, da je ideja za članek nastala na osnovi zelo podobnega projekta, ki so ga pod enakimi pogoji izpeljali v časopisu Ruhr Nachrichten. "Nemški primer, po katerem smo se zgledovali, so ugledni uredniki regionalnih časopisov v Nemčiji navedli kot zgleden primer inovativne dobre prakse."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.