Slovenija
29 ogledov

ZNP obsoja oddajo s Kresalovo

Katarina Kresal Nik Rovan
Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) protestira proti, kot pravijo, zlorabi javne televizije v nedeljski oddaji Ugani, kdo pride na večerjo, v kateri je bila gostja predsednica LDS Katarina Kresal. Urednik Bojan Krajnc: "Pamflet, ki ga je medijem poslalo fantomsko združenje, ni vreden komentarja."

Po mnenju ZNP so ustvarjalci oddaje (odgovorni urednik razvedrilnega programa Vanja Vardjan, urednik oddaje Bojan Kranjc in direktor TVS Janez Lomberger) "prekoračili vsa etična in profesionalna merila lastne hiše, saj so sicer neoriginalni format oddaje (original je BBC-jev in si ga je RTV SLO nespodobno 'izposodila') spremenili v prvovrstno politikantsko tržnico, na kateri so nam ponujali bivšo političarko Katarino Kresal".

Kot je za ZNP zapisal Igor Kršinar, je bila oddaja poskus "prvovrstnega marketinga političarke, ki je zaradi korupcijske afere 'zgradba' NPU morala odstopiti in ki je bila v času svojega policijskega ministrovanja akter številnih aferaških zgodb. Ustvarjalci oddaje so pripravili scenarij, ki je očitni poskus polne rehabilitacije Katarine Kresal, kar v nobenem primeru ni naloga javne, davkoplačevalske televizije, ampak drugih (javnih) institucij in Kresalove same, če ima za kaj takšnega dovolj argumentov."

Ker odgovorni niso ustrezno ukrepali, so v ZNP prepričani, da javna radiotelevizija "že dolgo pod mandatom sedanje trojke Filli-Lombergar-Lampreht plove v najbolj zavržene oblike politikantstva, programskih zlorab in v profesionalno ne-dostojanstvo".

Krajnc: Kresalova je prišla na večerjo, ne pod giljotino

"Pamflet, ki ga je medijem poslalo fantomsko združenje, ni vreden komentarja," se je zasebno oglasil Bojan Krajnc, urednik oddaje. "Vsak gledalec je oddajo gledal s svojimi očmi," pravi Krajnc. Na očitke, da je bila Tomažinova Kresalovi preveč naklonjena, je odgovoril, da mogoče, "ampak takšna je Anja do vseh gostov".

"Kresalova je prišla k njej na večerjo, ne pod giljotino. Zadaj ni bilo nobene zarote. Kresalova je po zadnjih volitvah pristala na obrobju politike in vse, kar nas je zanimalo, je bil fenomen: kako je lahko Slovenka leta v enem letu postala tako imenovana pasja princesa. Vzpon in padec. In povedala je svoje," je zapisal Krajnc. Dodaja, da sicer verjame, da gledalci nismo navajeni, "da se v oddaji takšnega formata lahko voditeljica in gostja o takšnih stvareh sproščeno pogovarjata".

V zasebnem zapisu na Twitterju je bil do oddaje kritičen tudi predsednik Društva novinarjev Slovenije Matija Stepišnik.

Komentarjev 36
  • dragec 18:48 06.marec 2012.

    V čigavih rokah je ZNP, ali je to SDS? Ali je to g Grims iz SDS? Ali je to njegov big bos?

  • xy 10:07 22.februar 2012.

    pa ti si bolnik

  • xy 10:05 22.februar 2012.

    Seveda ko imamo take kretene kot si ti. Pa referendum o družinskem zakoniku, verjetno pa boš predlagal še referendum o liku in delu IJJ-jajota, no to si neboš upal,ker ga boste sigurno izgubili.