Slovenija
67 ogledov

Zobozdravniki bodo pregledovali brezplačno

Zobozdravnik Shutterstock
V mesecu maju boste lahko k določenim zdravnikom odšli na brezplačen pregled ustne votline. Gre za nadaljevanje projekta "Pravočasen pregled ustne votline vam lahko reši življenje". Leta 2014 so v tej akciji okrili štiri bolnike z rakavimi spremembami v zgodnjem stadiju, ki so bili takoj operirani.

Zobozdravniki bodo v mesecu maju prebivalcem ponudili brezplačen preventivni pregled ustne votline, so sporočili iz Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS). Gre za projekt v katerem skušajo odkriti zgodnje patološke spremembe na ustnih sluznicah in žrelu ter paciente napotiti na zdravljenje. Sodelovalo bo več kot 500 zobozdravnikov.

Leta 2016 omogočili 2000 brezplačnih pregledov

Projekt "Pravočasen pregled ustne votline vam lahko reši življenje" so zobozdravniki prvič organizirali leta 2014. sodelovalo je več kot 250 slovenskih zobozdravnikov, ki so omogočili okoli 2000 brezplačnih preventivnih pregledov ustne votline, s ciljem, da bi odkrili zgodnje maligne spremembe v ustni votlini in ozavestili prebivalstvo o tej hudi bolezni.
 

Odkrili štiri paciente z rakavimi spremembami

"Projekt je izpolnil vsa pričakovanja, saj smo dobili vrnjenih 1908 vprašalnikov, od pregledanih
pacientov je bilo 125 napotenih k specialistu. Po podatkih Kliničnega oddelka za maksilofacialno in oralno kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani so med napotenimi pacienti odkrili štiri zgodnje maligne spremembe in pacienti so bili takoj operirani," pojasnjuje Diana Terlević Dabić, vodja projekta Pravočasni pregled ustne votline vam lahko reši življenje.
 
Ambulante, ki bodo sodelovale, bodo v mesecu maju določile dan odprtih vrat. Seznam izvajalcev bo objavljen na spletni strani ZZS.

dezurni@zurnal24.si
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.