Slovenija
18 ogledov

"Zobozdravnikov je dovolj"

Žurnal24 main
Zdravniška zbornica poziva ministra k spremembi financiranja zobozdravstva.
Na neustrezno financiranje zobozdravstva je konec leta opozorilo tudi Združenje zobozdravstvenih zavodov, zaradi česar naj bi trpela predvsem preventiva. Preberi: Slabši časi za otroške zobe.

"Za razliko od zdravnikov je zobozdravnikov v Sloveniji dovolj," pravijo na Zdravniški zbornici. Po njihovi oceni je problematično financiranje zdravstva, na kar so, kot poudarjajo, opozarjali že pred uvedbo sedaj veljavnega glavarinskega modela financiranja.

Glavni problem slovenskega zobozdravstva tako po njihovi oceni ni število zobozdravnikov, o čemer se v zadnjem času pogosto govori v istem košu z pomanjkanjem zdravnikov, temveč število programov zobozdravstva, ki so financirani iz sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. ZZZS namreč po navedbah Zdravniške zbornice financira samo 1103 splošne in specialistične programe, aktivnih zobozdravnikov pa je 1346. "Ustrezna rešitev, ki bi odpravila čakalne vrste in navidezno nedostopnost do zobozdravnika, je večji obseg financiranja teh storitev s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije," pišejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.