Slovenija
76 ogledov

Žogica pod lupo kriminalistov

Bralka Ela se čuti ogoljufano in pravi, da so jo klicali tudi nekateri donatorji Žurnal24 main
V petkovi štajerski izdaji tiskanega Žurnala pišemo: Humanitarno društvo. Spremenilo sedež in osumljeno sumljive porabe denarja iz donacij.

Celje. “Damjan Tavčar je izkoristil mojo življenjsko zgodbo, in ko sem želela izvedeti, kdo vse je zame doniral denar, je vpil, da potrebujem psihiatra,” za Žurnal24 pove Ela (pravo ime je znano uredništvu), ki sumi, da je humanitarno društvo Žogica denar od zbranih donacij, namenjen njej, porabilo v druge namene. Ela je na Policijsko upravo (PU) Celje februarja podala ovadbo. “Morda se bo javil še kdo, ki se čuti opeharjenega,” pravi Ela.

Trenutno tri zgodbe
Prošnje po vsej Sloveniji
. Žogica na svoji spletni strani trenutno opisuje tri življenjske zgodbe mamic in njihovih otrok, žrtev nasilja iz Ljubljane, Krškega in Notranjske. Vsem trem naj bi nakazali po tri tisoč evrov pomoči, sicer pa prošnje donatorjem pošiljajo po vsej Sloveniji.

Iz Šentjurja v Celje
Da se je društvo znašlo pod lupo kriminalistov, smo že poročali. Predvsem zaradi visokih stroškov storitev, ki jih prikazuje. Lani je na primer društvo po podatkih Agencije za javnopravne evidence in storitve prejelo za skoraj 180 tisoč evrov donacij, a imelo za kar dobrih 116 tisoč evrov stroškov storitev, ni pa razvidno, kateri stroški so to. V poročilu navajajo le, da koristijo zunanjo strokovno pomoč, katere “komercialne cene so dokaj visoke”. Se je pa društvo pred kratkim tudi preselilo iz Šentjurja v Celje, na Kovinarsko ulico 12, kar so nam potrdili tudi na Upravni enoti (UE) Celje. “Odločbo smo izdali 29. oktobra, potem ko smo prejeli vlogo v reševanje od UE Šentjur. Društvo je spremenilo tudi akte, nov zastopnik društva pa je postal Blaž Kuder,” pojasni Damjan Vrečko, načelnik UE Celje.

Ovadbe še prihajajo
Šentjurski policisti se z Žogico ukvarjajo že od junija 2008, ko so prejeli prvo ovadbo oškodovanke z območja Idrije, zaradi suma, da poraba sredstev ni bila transparentna oziroma da so v društvu več donacij porabili za lastno poslovanje. Drugo ovadbo so prejeli decembra 2008 z območja Tolmina in marca lani znova obvestili tožilstvo, da so upravičenci prejeli precej manj od dejansko zbrane pomoči,” pojasnjuje Milena Trbulin, tiskovna predstavnica PU Celje. Damjan Tavčar nas je, ko smo ga poklicali in vprašali, čemu so spremenili sedež društva in imenovali novega zastopnika ter kako komentira ovadbe, zavrnil, češ da za medije ne daje izjav.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.