Slovenija
20 ogledov

Zoki ni boljši od Pahorja

Ljubljanskemu županu gre trenutno precej bolje kot pa premierju. (Foto: Žurnal24 Žurnal24 main
Anketa. Zoran Janković za polovico vprašanih ne bi bil boljši krizni premier od Pahorja. Volitve v DZ. Če bi Jankovićeva lista kandidirala, bi bila druga najmočnejša stranka.

Če bi bile prihodnjo nedeljo volitve v državni zbor (DZ), bi bila s 26 odstotki glasov anketirancev zmagovalna stranka SDS Janeza Janše, s 13 odstotki glasov pa bi ji sledili SD Boruta Pahorja, kaže javnomnenjska raziskava, ki jo je za Žurnal in Žurnal24 opravila družba Valicon.

Žurnalova raziskava
Javno mnenje. Spletno raziskavo je na vzorcu 531 anketirancev opravila družba Valicon. Rezultati so uteženi po spolu, starosti, regiji in izobrazbi anketirancev, upoštevajo pa tudi glasovanje na zadnjih državnozborskih volitvah.

Več vsebin na podlagi rezultatov raziskave bo objavljenih prihodnji teden v izdajah Žurnala24.

Če bi se v parlamentarni boj podala tudi Lista Zorana Jankovića, bi odnesla drugo mesto s 13 odstotki glasov, glasove pa bi ukradla zlasti levim strankam (več v spodnji grafiki).

Jankovića ne za premierja
Na vprašanje, ali bi anketiranci Jankovića želeli videti na položaju predsednika slovenske vlade, sta kar dobri dve tretjini vprašanih odgovorili negativno. Nekoliko drugače so bili anketiranci prepričani pri vprašanju, ali bi bil Janković primernejši predsednik vlade kot Pahor. Kar 39 odstotkov jih je namreč odgovorilo, da bi bil primernejši Janković.

Škodoval bi desnici
Če bi Jankovićeva lista nastopila na državnozborskih volitvah, bi to škodovalo desni politični opciji. Med osmimi najmočnejšimi strankami bi namreč desno usmerjenim pripadlo 41 odstotkov vseh glasov anketirancev, če Jankovićeve liste ne bi bilo, pa bi jih dobile 44 odstotkov.

Ostal bo župan
Anketirancem se po nedavni zmagi Jankovića na lokalnih volitvah v Ljubljani najverjetnejši scenarij zdi njegovo županovanje do leta 2014; takega mnenja sta dve tretjini. Nekaj več kot tretjina pa je mnenja, da se bo na državnozborskih volitvah leta 2012 potegoval za premierski stolček.

Pahor je kot Obama
Uspeh Jankovićeve stranke na parlamentarnih volitvah politolog Jernej Pikalo sicer vidi kot posledico relativno visokega Jankovićevega rezultata v Ljubljani, a je pri komentiranju anket previden. "Slovenski volilni sistem je zaradi volilnih enot in okrajev precej bolj zapleten, kot so ankete," poudarja.

Meni pa, da bi ob uspehu Janševe SDS potegnili vzporednice s predsednikom Barackom Obamo v ZDA. "Kljub velikim zadevam, reformam, nekim spremembam so volilci na vmesnih volitvah vseeno volili republikance, ki so jih pravzaprav spravili v to krizo," komentira.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.