Slovenija
22742 ogledov

Zoki vam bo za vsak kvadratni meter izstavil račun

stanovanja
1/5
Anže Petkovšek
Obstaja velika verjetnost, da vam bo ljubljanska občina izstavila račun.

Na uredništvo se je obrnila besna Ljubljančanka, saj morajo stanovalci bloka, ki so se lotili energetske sanacije stavbe, za postavitev gradbenega odra občini plačati dobre tri tisočake.

Okoli sto kvadratnih metrov zemljišča ob bloku je namreč občinskega, zato so jim na magistratu za dobra dva meseca, kolikor je na njihovem zemljišču stal oder, izstavili vrtoglav račun.

"Njihove zahteve bi razumela, če bi ovirali promet, ali pa oder postavili na pločniku oziroma parkirišču, toda postavljen je bil na zelenici, kjer se nihče nikoli ne zadržuje," je potožila bralka.

gradbišče gradbeni oder | Avtor: Profimedias Profimedias
Z Mestne občine Ljubljana (Mol) pojasnjujejo, da je posebna raba javnih površin, kamor sodi tudi postavitev gradbenega odra, urejena z Odlokom o posebni rabi javnih površin. Za čas takšne uporabe je treba plačati občinsko takso. Znesek je odvisen od velikosti odra oziroma površine, ki jo oder zaseda:

  • 1,00 €/m2 na dan za površine do 100,00 m2
  • 0,80 €/m2 na dan za površine nad 100,00 m2 do 500,00 m2
  • 0,50 €/m2 na dan za površine nad 500,00 m2

Ker na Mol ne vodijo ločenih evidenc prihodkov za postavitev gradbenih odrov, so nam posredovali le skupno vsoto taks, ki jih občina pobere vsako leto. V ta znesek so med drugim vključene tudi takse za gostinske vrtove na javnih površinah, postavitev kioskov in stojnic, oglaševanje, cestne zapore, dovolilnice za parkiranje, avto taksi dovoljenja, dovoljenja za organizacijo prireditev ipd.

graf | Avtor:
A veliko večino v posameznem letnem znesku predstavljajo plačila za gradbene odre. Na vprašanje, zakaj znesek pobranih taks med letoma 2008 in 2011 tako izstopa, so nam na Mol odgovorili, da se je v tistih letih zaradi nepremičninskega razmaha pač veliko gradilo.

Slovenija 26.11.12, koper, stavbenik, delavci, stecaj, gradbeniki, gradbinci, gr | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Prav tako ne beležimo statistike plačnikov, saj so ti različni od primera do primera: včasih je to investitor, včasih izvajalec, včasih pa pooblaščenec za pridobitev dovoljenj. Mi kot izdajatelji dovoljenja ne moremo pogojevati ali vplivati na to, kdo bo plačnik," pojasnjujejo na Molu.

Na vprašanje, če se jim ne zdi, da lastnike stanovanj, ki bi radi energetsko prenovili svoje nepremičnine, s čimer bo imela koristi tudi občina, na ta način kaznujejo, z Mola odgovarjajo, da taksa ni kazen, pač pa nadomestilo zaradi uporabe javne površine, ki je za čas zasedenosti (v tem primeru zaradi prenove) nedostopna za druge uporabnike javnih površin.

In to ne glede, ali je oder postavljen na pločniku ali na zelenici, ki je nihče ne uporablja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • popokatopetl 12:41 09.oktober 2017.

    Krivda za te zaplete je v največji meri na sodniji in pri zakonodajalcih. Sodnija se je postavila na neumno stališče da velja kar je vpisano v ZK, ker jim je bilo to najlažje, čeprav je bilo dobro znana slaba ažurnost ...prikaži več ZK in je bilo zelo težko stanje naknadno uredit, čeprav je bilo v principu dobro znano kako bi moralo bit. Zakonodajalci pa niso reagirali.

  • popokatopetl 12:34 09.oktober 2017.

    >"Ni obstajal zakon/predpis, ko imajo vse večstanovanjske zgradbe odmerjeno funkcionalno zemljišče okoli stavb?" .... Gradbinec blokov je moral kupit zemljišče, gradbeno je dobil le če je bilo dovolj funkcionalnega zemljišča in parkirišč po tedanjih standardih, ob predaji bi moral prepisat ...prikaži več v ZK. To so pogosto pozabili, stanovalci se niso sekirali, ker takrat ni bilo razloga. Potem pa so to včasih prihvatizirale občine ali je celo končalo v stečajnih masah gradbincev.

  • kapibara 12:10 09.oktober 2017.

    .... pač pa nadomestilo zaradi uporabe javne površine, ki je za čas zasedenosti (v tem primeru zaradi prenove) nedostopna za druge uporabnike javnih površin. Tole razume pa tako, da v tem času, na račun nadomestila uporaba in nedostopa uporabe drugim, ...prikaži več MOL plača parkirnino ali kaj drugega, nekje drugje !! ?? Al pa je, po zokiĆevo, zopet "alibi" izgovor umešana