Šport
67 ogledov

Urška Žolnir ima zlato kolajno!

Urška Žolnir olimpijske igre London 2012
1/27
EPA
Slovenska judoistka Urška Žolnir je olimpijska prvakinja! V finalu do 63 kilogramov je premagala Kitajko Lili Xu. To je prva zlata kolajna za slovensko športnico v zgodovini.

"Ful sem vesela, da sem olimpijska prvakinja. Ne vem, kaj naj rečem," so bile prve besede nasmejane nove olimpijske prvakinje Urške Žolnir v pogovoru za Televizijo Slovenija takoj po dvoboju. "Na začetku sem bila še malo zadržana, potem pa sem v bojih za finale videla, da mi je steklo in da bo šlo. Bilo je tudi težko, a sem si dejala, zdrži! Lepo je, da se tako obrestuje 20 let treninga. Trener Fabjan je sestavil fantastičen program. Hvala vsem klubskim sotekmovalcem, opravili smo veliko delo," je še dejala 30-letna slovenska olimpijska šampionka: "Po prvem dvoboju še nisem imela dobrega občutka, v naslednjih pa sem začutila, da lahko zmagam. Vedela sem, da je ključnega pomena koncentracija, to je vseskozi ponavljal tudi trener."

žolnir kolajna medalja oi london | Avtor: Reuters Reuters
Odločil je vazari

Že kmalu po začetku dvoboja se je s tribun zaslišalo: "Dajmo, Urška!" Kmalu nato je nad Kitajko Lili Xu izvedla vazari. Sledil pa je udarec v obraz, ampak nič resnejšega za Urško Žolnir. V zadnji minuti je Kitajka zaradi izstopa iz borilnega prostora dobila kazen. Do izteka petih minut je Urška obranila vse napade. Bronasti kolajni sta si v tej kategoriji priborili Japonka Ueno Jošie in Francozinja Gevrise Emane. Tridesetletna Žolnirjeva je kolajno osvojila že leta 2004 v Atenah, takrat bronasto, in postala prva tekmovalka iz Slovenije, ki je na poletnih olimpijskih igrah osvojila dve kolajni. To je skupno že 38. posamična kolajna za Slovenijo na dosedanjih olimpijskih igrah in prva ženska zlata v posamičnem športu. Pred tem je zlato odličje z rokometno reprezentanco Jugoslavije leta 1984 osvojila Alenka Cuderman.

Blestela že na poti do finala

V polfinalu je z iponom premagala Mongolko Munkhzayo Tsedevsuren. Žolnirjeva se je že v predtekmovanju predstavila v suvereni formi in vse tri tekme dobila predčasno s končnim prijemom. Najprej je ugnala Nemko Claudio Malzahn, nato po le minuti in 20 sekundah Ekvadorko Estefanio Garcia in v četrtfinalu še Alice Schlesinger iz Izraela. V prvem polfinalu je Kitajka Lili Xu premagala Korejko Da-Woon Joung.

Američan usoden za Sedeja

Od olimpijskih tekmovanj se po prvem nastopu v kategoriji do 81 kilogramov poslavlja slovenski judoist Aljaž Sedej. V uvodnem nastopu ga je predčasno z iponom ugnal Američan Travis Stevens.

Izidi juda na olimpijskih igrah v Londonu:

- ženske, do 63 kg:
1. Urška Žolnir (Slo)
2. Lili Xu (Kit)
3. Gevrise Emane (Fra) in Ueno Jošie (Jap)
5. Joung Da-Woon (JKo) in Tsedevsuren Munkhzaya (Mon)
7. Alice Schlesinger (Izr) in Elisabeth Willeboordse (Niz)

- moški, do 81 kg:
1. Kim Jae-Bum (JKo)
2. Ole Bischof (Nem)
3. Ivan Nifontov (Rus) in Antoine Valois-Fortier (Kan)
5. Takahiro Nakadi (Jap) in Travis Stevens (ZDA)
7. Emmanuel Lucenti (Arg) in Leandro Guilheiro (Bra)
- brez uvrstitve: Aljaž Sedej

 

Komentarjev 7
  • dd 10:48 01.avgust 2012.

    Bravo Urška, smo vsi Slovenci ponosni nate.!! Čestitke.

  • titty 20:00 31.julij 2012.

    BRAVO URŠKA!!!!! ZASLUŽENE ČESTITKE!!! BRAVO, BRAVO, BRAVO!!!!

  • mr.big 18:34 31.julij 2012.

    bravoooooo !!!!