Slovenija
30 ogledov

Žongliranje s funkcijami

null Žurnal24 main
V razširjeni sestavi se bo sestal premierjev kolegij; pride tudi Zalar, a Pahorjeve odločitve pred petkom ni pričakovati. Kenda ne bo minister za zdravje. Na kmetijstvu še nič dorečenega.

Koalicija. Generalna državna tožilka Barbara Brezigar bo osrednja tema rednega srečanja predsednikov koalicijskih strank.

Zalar pričakuje soglasje
Ker je premier Borut Pahor soočenje pravosodnega ministra Aleša Zalarja in Brezigarjeve sklical za petek, viri blizu Pahorja danes ne pričakujejo odločitve, nam je pa Zalarjeva služba za odnose z javnostmi včeraj sporočila, da od sestanka pričakuje “neko soglasje”. Zvečer je v televizijskem nastopu namignil, da bo vztrajal – če ne pade Brezigarjeva, gre on.

Pahor naj bi ostal odločen, da Brezigarjeve ne bo zamenjal pred iztekom mandata naslednje leto, razen če za tako odločitev dobi res močne argumente. Večina poslancev SD naj bi predsednika podpirala, a ne vsi. Posamezni poslanci SD so celo kritični do LDS, češ da z željo obvladovati policijo in pravosodje že presega meje dobrega okusa. Motijo jih predvsem čustveni odzivi v zadnjem času.

V DeSUS pa so še neodločeni, saj Karl Erjavec pravi, da bodo počakali na Zalarjeve argumente.

Miklavčič je pripravljen zdržati še en mesec. Naslednik bo moral biti čisto Pahorjev človek, pravijo v SD. O kandidatu še vedno nič dorečenega.

Poslanci bi bili ministri
Rajko Kenda se s premierjem očitno ni uskladil, saj se je Pahor o prevzemu ministrstva za zdravje pogovarjal z Dorijanom Marušičem, ki se mora odločiti do nedelje. Želita si ga Pahor in del SD, ni pa Miklavčičev kandidat. Temu se zdita boljša kandidata poslanka SD Andreja Rihter in bivša ljubljanska rektorica Andreja Kocijančič, ki ob ponedeljkih sodeluje na kolegijih ministra, a pravi, da je v vlado ni povabil nihče.

Minister za kmetijstvo Milan Pogačnik je klonil pod težo obtožb. Možna naslednika sta poslanec Janko Veber in začasni šef Kobilarne Lipica Tomi Rumpf.

O prevzemu kmetijskega ministrstva se je Pahor pogovarjal s poslancem SD Jankom Vebrom, ki je bil kandidat za ta resor že v preteklosti, a Veber ni edini kandidat. V igri je tudi Tomi Rumpf, ki je bil šef Pogačnikovega kabineta v začetku mandata, potem pa je odšel za šefa Kobilarne Lipica.

 

Sopodpis in posoda tefal: Kandidata – drugič. Jenull in Nussdorferjeva skozi oči kolegov

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Hinko Jenull, vrhovni državni tožilec

(Ne)upoštevanje zakonov. Med ministrovanjem Ivana Bizjaka v vladi Janeza Drnovška je tri leta služboval kot državni sekretar za zakonodajo. “Brez dvoma zakone dobro pozna. Spisal je obstoječi državnotožilski red. A ga zdaj, ko je ministru Alešu Zalarju svetoval pri izdelavi navodila k redu, obrača na glavo. Pri pisanju reda se je zavzemal za to, da vodje tožilcev obvezno podpišejo vsako tožilsko odločitev. Minister Zalar z navodili to zdaj prepoveduje, Jenull pa kot tožilec temu ni posebej oporekal,” tožilci pojasnjujejo, zakaj si Jenulla ne želijo za generalnega državnega tožilca. Jenull, ki je od novembra lani na pravosodnemu ministrstvu pomagal pisati kazensko zakonodajo, trdi, da so omenjena navodila pisali svetovalci ministrstva in ne on. “Vseskozi trdim, da je sopodpis vodje potreben, ko tožilci odločajo o zahtevnejših zadevah. In trenutna navodila k državnotožilskemu redu tega ne ukinjajo,” pravi Jenull.

Menjavanje strani. Ob osamosvojitvi Slovenije je iz sodniških vrst prestopil med tožilce. Za najvišji položaj v tožilstvu je neuspešno kandidiral že leta 2004. “Ne more se odločiti, ali bi sledil politiki ali stroki. Vedno si pusti odprto pot in nikoli se jasno ne opredeli, kateri opciji bi pripadal,” mu očitajo tožilci.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Vlasta Nussdorfer, višja državna tožilka

Beli obroč Slovenije. “Tega ne bi komentirala, saj generalno državno tožilko še imamo,” o možnosti, da bi nadomestila Barbaro Brezigar, pravi višja državna tožilka Vlasta Nussdorfer. Strokovnosti ji ne oporekamo, a se zdi, da ni ločnice med delovanjem Belega obroča Slovenije in njenim tožilskim delom, menijo njeni tožilski kolegi. “Seveda postavljam mejo, in to zelo jasno. Dopoldne delam kot tožilka, z žrtvami pa se ukvarjam popoldne,” očitke zavrača Nussdorferjeva. Leta 2004 je že kandidirala za prvo tožilko v državi, a je od kandidature odstopila; šest let je predsedovala tožilskemu društvu.

Brezigarjeva jo je oktobra lani zaradi “podhranjenosti” premestila na ljubljansko okrožno tožilstvo. Nussdorferjeva je takrat menila, da je odločitev diskriminatorna, saj je enkrat že bila premeščena. “Dvanajstega aprila poteče to obdobje, ko sem bila dvakrat na teden prisotna kot tožilka na okrožnem sodišču,” razlaga Nussdorferjeva.

Disciplina. Poskus dicipliniranja se je zgodil že leta 2005, ko je od Brezigarjeve dobila opomin, ker je sodelovala v Janini akciji Znani Slovenci kuhajo s tefalom. Tefalovo posodo ji očitajo tudi drugi tožilci. “Očitala mi je tudi, da sem obiskovala tečaj angleškega jezika, šola pa je nato v svoji reklami uporabila moje ime, a o tem nisem vedela ničesar. Če bi kupila Murino obleko, pa bi očitno delala reklamo tudi za Muro.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.