Slovenija
51581 ogledov

Zoper Janšo še ena tožba: "Razglasil me je za morilca"

Janez Janša Profimedia
Po tem, ko je višje sodišče v Celju včeraj potrdilo sodbo celjskega okrožnega sodišča, ki je Janeza Janšo zaradi tvita v katerem je žalil novinarki TV Slovenija Mojco Šetinc Pašek in Eugenijo Carl, obsodilo na tri mesece pogojne kazni, se bo na celjskem sodišču odvijalo še eno sojenje predsedniku SDS.

Gre za tožbo nekdanjega direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojana Veselinoviča. Veselinovič je zasebno tožbo zoper Janšo vložil junija lani, ko je še bil še na čelu STA. Razlog je bil zapis na Twitterju, v katerem je Janša zapisal: “Neverjetno za EU v 21. stoletju je, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in zato mesečno pokasira 8.500 evrov. Več kot predsednik republike.” 

Janša je tako Veselinoviču očital, da je sodeloval pri umoru novinarja Boruta Meška, ki je bil zaposlen na STA. “Direktor, ki zaradi političnih razlogov odpusti bolnega novinarja, ko je le-ta na bolniški zaradi težke bolezni, najbrž ne prispeva k njegovi ozdravitvi, ampak k poslabšanju in smrti, kar se je zgodilo v primeru Veselinović – Meško. Zato sramota, da Veselinović vodi STA,” je še na Twitterju zapisal Janša. Veselinovič je v obrazložitvi tožbe pojasnil, da je bila Mešku pogodba o zaposlitvi odpovedana 3. novembra 2009, z njegovo hudo boleznijo pa je bilo vodstvo STA seznanjeno maja 2010. Dodal je še, da je Janša očitek na njegov račun zapisal “zavedajoč se neresničnosti in hote, z namenom, da bi ga oblatil”.

Tako kot v primeru drugih sodnih pošt so imeli vročitelji tudi pri vročanju Veselinovičeve zasebne tožbe Janši po informacijah N1 težave. Okrožno sodišče v Ljubljani je že razpisalo predobravnavni narok, ki pa je bil nato preklican. Janševi zagovorniki iz odvetniške družbe Matoz so namreč na vrhovno sodišče vložili predlog, da se odločanje o Veselinovičevi tožbi prenese na sodišče izven sodnega območja višjega sodišča v Ljubljani. Kot razlog za to so navedli, da za celotno okrožno sodišče v Ljubljani pa tudi za ljubljansko višje sodišče obstaja dvom o nepristranskosti sojenja, saj da je bil Janša v preteklosti žrtev politično motiviranega kazenskega pregona, v katerem naj bi sodelovali tudi sodniki na vseh treh stopnjah rednih sodišč.

Ob tem so Janševi zagovorniki posebej opozorili na vpliv sodnikov, ki so odločali v zadevi Patria ter so še vedno zaposleni in hierarhično odločajo v isti ljubljanski stavbi, v kateri naj bi potekala obravnava Veselinovičeve tožbe. Izpostavili so še, da sta Janša in SDS zoper več sodnikov v procesu Patria vložila odškodninske tožbe.

Senat vrhovnega sodišča je Janševi bojazni o nepristranskosti sojenja ljubljanskih sodišč pritrdil in odločanje prenesli na celjsko sodišče. 

 

 

Komentarjev 20
  • Dusan Kokalj 06:54 26.maj 2022.

    J.J. je kriminalec in upam da se nekega dne znajde na Dobu.

  • borut08 23:47 25.maj 2022.

    Meni je država leta 2012(vlada J.J)kar transplantirano ledvico uničila(UKC.LJ)ker sem kritičen,do politike,Policije oz.sistema in me niso mogli utišati ter imeti v oblasti in povsem uničiti v preteklih 30 letih.Seveda želijo vse pomesti pod preprogo in Policija skrbno daje napotke kako ...prikaži več in kaj postopati proti meni.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:40 25.maj 2022.

    Pa Janez se je res vmešal v vse, kot vegeta, žalil, lagal, špeluliral. Ne vem kako je lahko tako nizkotem človek prišel na čelo države. Upam, da nas Slovencev svet na sodi po Janezu!!!