Slovenija
71 ogledov

Zoran Petrovič: "Zadevo smo predali pravnikom, mi je ne smemo komentirati"

Zoran Petrovič Gregor Katič
Pred ničemer se ne skrivamo in ne bežimo, je na novinarski konferenci povedal predsednik sindikata policistov Zoran Petrovič. V sindikatu trdijo, da očitki zoper njihove člane niso točni, a podrobnosti o postopkih, ki jih je vodstvo policije sprožilo proti sedmerici policistov, niso želeli razkriti.

Proti sedmim policistom je vodstvo policije začelo postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Napovedani so tudi predkazenski postopki, zato smo vsem vpletenim policistom že odredili pravno pomoč, pravijo v sindikatu.

"V tej fazi so jim bili dodeljeni pravni zagovorniki, zato v tem trenutku to ni več vprašanje za sindikat ali posamezne policiste, saj moramo slediti navodilom zastopnikov. V tej fazi se torej sindikati in posamezniki ne opredeljujejo več do postopkov, to je delo zagovornikov," poudarja Petrovič.

Odstopil ne bo

Dejansko stanje ni tako, kot se ga opisuje v medijih. O podrobnostih pa ne želijo govoriti.

Petrovič je potrdil, da je vrste njegovega sindikata v zadnjem času zapustilo nekaj čez 30 policistov, pridružili so se jim štirje novi kolegi.

Preberite:

Iz Petrovičevega sindikata izstopilo 30 policistov

Še enkrat je poudaril, da z mesta predsednika namerava odstopiti. "Svet kot organ bi lahko glasoval o zaupnici, a so se odločili, da se projekt pogajanj z vlado spelje do konca. Ko bo konec stavke in pogajanj, bomo sklicali kongres in dali na glasovanje vprašanje mojega predsedovanja," je povedal šef policijskega sindikata.

Zanika tudi povezave s politiko. "Kot predsednik sindikata moram obveščati svet o srečanjih z vsemi političnimi opcijami. V kolikor ta sklep krišm, sem brez vsakega pojasnjevanja razrešen. Sindikat seveda mora sodelvati s politiko, ko je to treba, a komunikacija mora biti v nekem okvirju. Ne smemo se politično profilirati," poudarja Petrovič."Ocenjujem, da sem še vedno kredibilen pogajalec," pravi Petrovič, ki od sindikata mesečno prejme 250 evrov za vodenje in okrog 600 evrov za druge stroške.

Očitajo jim, da so naklepno huje kršili pogodbene 

Na policiji so interni nadzor znova uvedli po nedavnem pismu anonimnega pošiljatelja, ki je dogovarjanje dokazoval s posnetki dopisovanj na Facebooku.

Preiskava sicer še ni končana, kot je včeraj pojasnilo vodstvo policije, pa delno poročilo potrjuje obstoj omenjene komunikacije med sindikalisti.

Njim in policistoma, ki sta novembra lani ustavila ministra, ko se je ponoči vračal z rock koncerta, so izdali sklep o prepovedi opravljanja dela za čas trajanja postopka izredne odpovedi.

Očitajo jim, da so naklepno huje kršili pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja, in tudi zakonske določbe. Njihov namen pa naj bi bil, da z načrtovanim protipravnim nadzorom ministra poskušajo diskreditirati kot glavnega pogajalca vlade.

V sindikatu so že napovedali, da bodo za zaščito svojih članov uporabili potrebna pravna sredstva.

Preučili bodo tudi pisne očitke iz uvedbe postopkov izrednih odpovedi, saj po prvem pregledu marsikaj predstavlja novost tudi zanje, so zapisali v vabilu na novinarsko konferenco. V sindikatu menijo, da očitki zoper njihove člane "niso točni in so v večjem delu tudi manipulativni".

Preberite še:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • stanekos 14:19 11.marec 2016.

    Oproda miličnika Vinkota.

  • dragec 13:45 11.marec 2016.

    BUM

  • StrelaBesna 11:06 11.marec 2016.

    Se mi zdi res zanimivo, kakšna afera je iz tega izbruhnila in kar ne potihne. Glavna tema na tv, radiu, spletu in kar noče potihniti. Da si je naš vrli finančni minister izplačeval neupravičene dodatke v višini več tisoč eur ...prikaži več je pa kar pozabljeno. In on ni izgubil službe. To pač ni glavna novica, tile policaji pa so - ali kaj? Res NAROBE SVET tale slovenska družba...