Slovenija
5445 ogledov

Zorčič: Meni se to zdi najmanj sprevrženo!

Igor Zorčič Saša Despot
Predsednik Državnega zbora je komentiral predstavitev novega kandidata za ministra za pravosodje.

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je za TV Slovenija ocenil, da se je zakonodajna služba odločila korektno, ko je zavrnila možnost razprave o domnevno protiustavnem programu Levice. "S tem bi se strinjal tudi, ko sem bil v koaliciji. A nisem več del koalicije. Na srečo," je dodal.

Pojasnil je, da je podobno storil tudi Gregor Virant, ko je stranka Pozitivna Slovenija želela sklicati sejo na temo izjavo tedajšnjega predsednika vlade Janeza Janše. Osebno pa se mu ne zdi, da bi stranka Levica kršila ustavni red. Zorčič je dejal, da sta možna motiva za napad NSi in SDS na Levico dva - "da ukineš stranko, ali pa da jo dvigneš".

Komentiral je tudi kandidata za novega pravosodnega ministra, ki ga je predlagala njegova bivša stranka SMC. Kot je povedal, je nekdanja ministrica Lilijana Kozlovič zaradi neimenovanja evropskih tožilcev odstopila, kandidat za ministra Marjan Dikaučič pa tega dogodka sploh ni želel komentirati, zato ni mogoče, da bi s takšnim pristopom lahko branil avtonomnost pravosodja. "Meni se zdi to najmanj sprevrženo," je ocenil. Menil je, da bi bilo najbolje, da se politika ne bi več komentirala neodvisnih institucij in obratno.

Kljub temu pa se mu zdi prav, da se institucije oglasijo, ko so izzvane, čeprav to "v normalnem stanju" ne bi bili potrebno.

Zorčič je izrazil nezadovoljstvo nad novo uredbo glede dela Slovenske tiskovne agencije. Po njegovih besedah je že prejšnji zakon dovolj jasen in ureja, kaj mora vlada storiti in kako. "To, kar se dogaja, ni le ironično, je sramota. Ta saga traja že več kot pol leta," je dejal in dodal, da je vladi očitno vseeno, da je zaradi tega izgubila polovico poslanske skupine druge koalicijske partnerice. 

Zorčič trenutno še ni član nobene stranke. Na ugibanja, v katero stranko bo prestopil, ni želel odgovoriti. Mnogi ga povezujejo s stranko DeSUS, a je Zorčič dejal, da se na kongresu te stranke, ki bo v soboto, ne bo pojavil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Plavi-mil 09:10 15.junij 2021.

    Če bi imel kaj časti, bi odstopil s položaja, kateri ni njegov, ne pa da komentira druge, on je ena velika partijska pič...

  • labinje 06:28 15.junij 2021.

    Dobili bomo novega Puckota samo stranko še išče.

  • Stane Adamič 04:43 15.junij 2021.

    Predsedniki DZ so vedno častno odstopili ko niso bili več del koalicije. To mesto po poslovniku pripada poziciji. Tukaj pa se lepo vidi do kje seže njagova čast. Nima je, to je to.