Slovenija
3828 ogledov

Zorčič: Pozna se, da je samo pet poslanskih skupin

Igor Zorčič Saša Despot
Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je na sestanku gostil začasne vodje poslanskih skupin, s katerimi so se dogovorili glede poteka prve seje novega sklica državnega zbora, ki bo v petek. Dogovor je potekal gladko, kar je Zorčič pripisal tudi temu, da je bilo v državni zbor izvoljenih le pet strank.

Na prvi seji bo tako državni zbor obravnaval sedem točk, poleg potrditve mandatov, imenovanja mandatno-volilne komisije in izvolitve predsednika državnega zbora bodo na dnevnem redu tudi izvolitev generalnega sekretarja, odlok o delovnih telesih, podpredsedniška mesta. 

Na današnjem sestanku so se dogovorili tudi glede sedežnega reda v dvorani. Poslanci NSi in SDS bodo sedeli na dosedanjih mestih, preostala pa si bodo razdelile stranke Svoboda, Levica in SD. 

Stranke imajo do 12. ure v sredo čas, da predlagajo kandidate za posamezna mesta. Igor Zorčič je potrdil, da je kandidat za generalnega sekretarja državnega zbora Robert Pavšič, ki je v tem mandatu poslanec LMŠ. To mesto je bilo običajno namenjeno nekomu, ki ni bil politično tako izpostavljen. Zorčič je dejal, da gre za specifično funkcijo, pri čemer je vloga generalnega sekretarja paziti na interese vseh poslanskih skupin.

Nad odločitvijo so bili presenečeni tudi v opozicijskih SDS in NSi. Danijel Krivec, SDS, je spomnil, da Pavšičeva retorika do SDS v preteklosti ni bila najbolj prijazna. "Ne spomnim se, da bi bil kandidat za generalnega sekretarja nekdo s tako izrazitim političnim profilom. To bi moral biti človek, ki ga odlikujejo neke organizacijske strokovne karakteristike. Pričakovali smo tudi nekoliko boljšo izobrazbo," je dejal Jožef Horvat (NSi).

Na čelu DZ predsednica in podpredsednica

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je dejal, da je sestanek "eden najboljših dokazov, da se bodoča koalicija zna učinkovito in hitro dogovarjati". Po njegovih besedah je kandidatka za mesto predsednice državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Danes so dosegli dogovor za eno podpredsedniško mesto, ki bo pripadlo SD in ga bo zasedla kandidatka, medtem ko v Levici o tem še niso sprejeli odločitve. Kot je pojasnil Miha Kordiš, je treba s kadrovskimi potezami še malce počakati. Ne nazadnje je v njihovi poslanski skupini v nedeljo prišlo do spremembe, potem ko je državna volilna komisija sporočila, da je prišlo do napake pri razdelitvi mandatov.  
V nobeni izmed petih poslanskih skupin niso še dosegli dogovora o tem, kdo bo novo poslansko skupino vodil. Danijel Krivec, SDS, je napovedal, da bodo vodjo poslanske skupine volili v petek na prvi formalni seji poslanske skupine. Na vprašanje, kako komentira kandidatko za predsednico državnega zbora, je izpostavil, da je za predsednika državnega zbora zaželeno, da je to nekdo, ki je seznanjen z delovanjem državnega zbora, da ne prihaja do težav. Krivec je ob tem spomnil tudi na veliko število novih obrazov v parlamentu, kar bi tudi znalo vplivati na delo. 

V NSi bodo v četrtek opravili prvo sejo nove sestave poslanske skupine in takrat izbrali novega vodjo, ki ga mora potem potrditi še izvršilni odbor stranke. Jožef Horvat, začasni vodja PS NSi je napovedal, da bodo konstruktivna opozicija, ki se bo trudila vzdrževati visok kulturni nivo parlamentarne razprave, "ker nam je to lastno in ker so volivci jasno povedali, da radikalcev ne marajo, zato so izpadle najbolj radikalne stranke, nekatere pa so se razpolovile". V NSi napovedujejo, da bodo izredno delovni in da bodo vlagali veliko zakonov. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • MK 13:25 10.maj 2022.

    golobnjak že POJEDEL SVOJO BESEDO. GEN-I S 1.7. draži vse svoje produkte. A ni stari golobnjak razlagal, da imajo oni dolgoročne pogodbe in zvišanja ne bo. TOREJ JE LAGAL ZA VOLITVE?!!!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:13 09.maj 2022.

    Kaj ni bilo to že splošno znano? Pa da vidimo kaj bo naredila gospa sodnica.

  • munja 19:14 09.maj 2022.

    Ne bomo se postarali ob Golobu, ker bo prej mrknil s političnega parketa.