Slovenija
20 ogledov

Zorko se je sestal z delavci

Dušan Zorko se je sestal z delavci. (Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Direktor Pivovarne Laško Dušan Zorko se je sestal s predstavniki sveta delavcev družbe in jim predstavil svojo vizijo vodenja skupine Pivovarna Laško. Pripravljen osnutek za prodajo deleža Mercatorja Agrokorju.

Predlog, da se v paketu proda okoli 60-odstotni delež Mercatorja, je za upravo Pivovarne Laško  "nov moment" pri prodaji premoženja in je sprejemljiv, če bodo banke skupino "finančno usposobile" do priliva denarja iz te prodaje, je na novinarski konferenci dejal predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko. Družba sicer že pripravlja osnutek pogodbe za prodajo deleža Mercatorja Agrokorju.

Osnutek pogodbe "skoraj" pripravljen
Po tem, ko so za 23,34-odstotni delež v Mercatorju prejeli tri ponudbe – hrvaškega Agrokorja ter skladov Mid Europa Partners in Warburg Pincus, imajo v Pivovarni Laško skoraj že pripravljen osnutek pogodbe z Agrokorjem, je še povedal Zorko.

Po Zorkovih besedah sporazum o skupnem nastopu pri prodaji Mercatorja pripravlja NLB. Predlog je zanj sprejemljiv, če bo prišlo dovolj hitro do dogovora z bankami, in sicer da finančno usposobijo Pivovarno Laško in upravi omogočijo sanacijo skupine.

Glede dokapitalizacije je Zorko dejal, da je po slabitvi bilanc potrebna, a jo je treba gledati v povezavi z reprogramom – daljši kot je reprogram, lažja je oblika dokapitalizacije, pravi. Ugibanj o tem, kdo bi lahko pri dokapitalizaciji sodeloval, ni želel komentirati.

Zato želi od bank "čvrsto obvezo po sanaciji skupine do momenta prodaje Mercatorja in prilivov, ki bodo iz tega naslova prišli". Zorko pričakuje, da se bodo z bankami dogovorili v tem tednu.

"Skupina je v ključni točki finančne sanacije," je poudarila nova članica uprave pivovarne, zadolžena za finance, Mirjam Hočevar. Dodala je, da imajo "napeljane vse postopke dezinvestiranja, kar so banke postavile kot pogoj za izpeljavo reprograma v družbah skupine Laško" ter da bodo "v nadaljevanju pomembne tudi odločitve nadzornega sveta in seveda bank upnic".

Zorko se je danes sestal tudi z zaposlenimi, saj so, kot so sporočili iz pivovarne,  dogodki minulega tedna med zaposlene vnesli precej nemira oziroma se je poskušal ustvariti vtis, da je zaradi imenovanja nove članice uprave nastal spor med zaposlenimi.

Pojasnil je, zakaj se je odločil nadzornemu svetu na četrtkovi seji za članico uprave namesto Roberta Šege predlagati dolgoletno finančnico Pivovarne Union Mirjam Hočevar.

Zaposleni v Pivovarni Laško zaskrbljeni nad morebitno prodajo deležev gospodarskih družb.

V odprtem pismu so v petek pristojne pozvali, naj takoj sprejmejo odločitve, ki bodo v korist podjetij in njihovega razvoja.

Po Zorkovi oceni je Hočevarjeva zaupanja vredna sodelavka, s katero sodelujeta že skoraj desetletje, s svojim dosedanjim delom pa je dokazala, da je njeno poslanstvo delati izključno v dobro vseh podjetij skupine Pivovarna Laško, so danes sporočili iz laške pivovarne.

Edini kriterij znanje in zavezanost viziji
Prvi mož Pivovarne Laško je predstavnike sveta delavcev tudi opozoril, da vsa podjetja skupine delijo usodo, zato je popolnoma nepomembno, v katerem od podjetij so posamezniki zaposleni.

"Moji edini kriteriji pri izbiri vseh sodelavcev so znanje, zavezanost viziji in vrednotam skupine ter zaupanje. V tem času je pomembno, da uprava skupine ter druge strukture v vseh podjetjih delujejo v popolni sestavi ter da smo glede strateških odločitev usklajeni," je dejal Zorko.

Delavci si želijo več informacij
V Pivovarni Laško navajajo, da kljub odstopoma predsednika nadzornega sveta družbe Marjana Mačkoška in predstavnika delavcev v nadzornem svetu Andreja Kebeta nadzorni svet lahko normalno deluje tudi v sedanji sestavi.

Uprava sicer meni, da je za stabilno delovanje družbe pomembno, da nadzorni svet deluje v popolni sestavi. To je odgovornost tako predstavnikov zaposlenih kot predstavnikov kapitala.

Predstavniki sveta delavcev so na srečanju izrazili upanje, da bodo v prihodnje hitreje dobivali informacije glede pomembnejših odločitev, saj so razmere skrb vzbujajoče. Podpredsednik sveta delavcev Pivovarne Laško Bojan Cizej je povedal, da so bili v svetu delavcev z Zorkovimi pojasnili na današnjem sestanku zadovoljni. Svet delavcev bo po njegovih besedah v prihodnjih dneh v nadzorni svet imenoval nova predstavnika delavcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.