Slovenija
649 ogledov

ZPIZ dobil skoraj štiri milijarde evrov

denarnica denar euro
1/3
Finančna uprava je lani pobrala za skoraj štiri milijarde evrov prispevkov za socialno varnost, ki so prihodek pokojninske blagajne.

Finančna uprava je lani pobrala za skoraj štiri milijarde evrov prispevkov za socialno varnost, ki so prihodek pokojninske blagajne. To je 6,2 odstotka več kot leto prej, izhaja iz poročila, s katerim se je seznanil svet pokojninskega zavoda. Davčni dolg zaradi neplačanih prispevkov je konec leta 2017 znašal nekaj manj kot 253 milijonov evrov.

V primerjavi z letom 2016 je bilo lani izterjanega za skoraj 13 milijonov evrov manj dolga, nastalega zaradi neplačanih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. To je mogoče pripisati zlasti dejstvu, da se je tudi v letu 2017 zelo izboljšalo prostovoljno poravnavanje davčnih obveznosti, izhaja iz poročila, ki so ga na današnji seji sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) povzele predstavnice Finančne uprave RS (Furs).

Denar Slovenija Vzamejo po uradni dolžnosti, vrnejo samo, če prosiš

V razpravi po predstavitvi poročila je predstavnica upokojencev v svetu Zpiza Anka Tominšek dejala, da bi bilo morda tudi s spremembo zakonodaje mogoče doseči bolj učinkovito izterjavo prispevkov, tudi tistih, ki sodijo pod pogojno izterljivi dolg in je postopek že prenesen v pristojnost sodišč. Predstavnik delovnih invalidov Dragutin Novak pa se je zavzel za takšno zakonodajo, po kateri plača ne bi mogla biti izplačana, preden so plačani prispevki. "Če bi bila zakonodaja takšna, težav s prispevki ne bi bilo," je opozoril.

denar evro | Avtor: Profimedia Profimedia

"Stanje se bo še izboljševalo"

Generalni direktor Zpiza Marijan Papež je izpostavil, da Zpiz zelo dobro sodeluje s Fursom. Po njegovih besedah lani spremenjena pokojninska zakonodaja, na podlagi katere zavod tudi Furs obvesti o delodajalcih, ki niso v predpisanem roku predložili obračuna davčnega odtegljaja, že daje rezultate. "Stanje pa se bo še izboljševalo," je napovedal.

upokojenec upokojenca starejša moška Slovenija Ponovna odmera pokojnine: zvišanje za 182 evrov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.