Slovenija
29 ogledov

Zpiz: Ne hitite z odjavo

Na Zpizu so nepravilnosti odpravili le delno. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je podaljšal rok za odjavo prostovoljno vključenih v obvezno pokojninsko zavarovanje iz tega zavarovanja, in sicer s konca februarja na konec marca.

Do takrat pa naj bi bila pripravljena rešitev, ki bi omilila učinek pokojninske reforme na to skupino zavarovancev.

"Prostovoljno vključeni v zavarovanje naj ne hitijo z odjavami. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so namreč strokovno rešitev že pripravili, zdaj pa jo morajo predstaviti še Ekonomsko-socialnemu svetu," je po seji novinarjem pojasnila predsednica sveta Anka Tominšek.

Na ministrstvu za delo so že pripravili predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, po katerem bo dvig mesečnega prispevka za obvezno pokojninsko zavarovanje, ki ga morajo plačati prostovoljno vključeni v zavarovanje, postopen. Zveza svobodnih sindikatov je namreč opozorila na nedopustnost velikega povečanja zneska za mesečni prispevek z 58 na skoraj 191 evrov. Poleg tega se za prostovoljno vključene ta doba zavarovanja ne šteje več kot pokojninska doba brez dokupa.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.