Slovenija
3355 ogledov

ZPIZ vas nagradi, če se ne upokojite

upokojenec računalnik Shutterstock
1791 oseb prejema ob plači še v povprečju 150 evrov pokojnine, ker so kljub izpolnjenim pogojem za upokojitev podaljšali delovno razmerje.

"Če kljub izpolnjenim pogojem za upokojitev podaljšaš delovno razmerje, ti pripada mesečna nagrada v višini med 100 in 200 evri," nas je opozorila bralka. "Mislim, da veliko ljudi tega ne ve in pravice ne koristi." Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pojasnjujejo, da ne gre za mesečno nagrado, temveč izplačevanje starostne ali predčasne pokojnine.

"Po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki velja od 1. januarja 2013 dalje, zavarovancu, ki izpolni pogoje za pridobitev pravice do predčasne ali starostne pokojnine in ostane v zavarovanju v nespremenjenem obsegu, zavod na njegovo zahtevo omogoči uveljavitev pravice do 20 odstotkov predčasne ali starostne pokojnine, do katere bi bil upravičen na dan njegove uveljavitve," pojasnjujejo na ZPIZ-u. Gre za posebno zakonsko spodbudo za odložitev uveljavitve pravice do starostne ali predčasne pokojnine na poznejši čas po izpolnitvi pogojev zanjo, do navedenega zneska pa je zavarovanec upravičen od prvega dne po vložitvi zahteve.

Najvišji izplačani znesek je 472 evra

Konec februarja je to pravico koristilo 1791 oseb. V povprečju so prejeli bruto znesek v višini 147,37 evrov neto (154,19 evrov bruto). Minimalni bruto znesek je znašal 14,87 evrov neto (14,97 evrov bruto), maksimalni pa 417,44 evra neto (471,69 evrov bruto).

Tovrstno izplačilo pokojnine je sicer časovno omejeno in sicer do prenehanja zavarovanja ali morebitne uveljavitve delne pokojnine, najdlje pa do dopolnitve 65 leta starosti.

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Margity Tedea 22:23 21.marec 2015.

    Vse to je res. In je grozno. Mladi so brez dela in brez perspektive, medtem ko stare se plačuje, da čim dlje delajo. Vendar pa komentatorji očitno ne razumejo logike, ki je za tem. Stari imajo višjo plačo, ...prikaži več zaradi dolge delovne dobe itd. Navadno so tudi na višjem položaju, če so v karieri nekam prilezli. Tako so njihovi pripevki znatno višji in pomagajo ZPIZ-ovi blagajni, ki je brez denarja, glede na to, da ljudje živijo čedalje dlje in se število upokojencev ekponencialno veča.Nekje je treba za vse te upokojence dobiti denar, zato je državi v interesu, da se število upokojencev ne veča, kot bi se lahko, temveč ljudje delajo dlje. Po drugi strnai pa imajo mladi, ki zapolnijo prosta delovna mesta, ko se stari upokojijo, mizerno nizke plače in predstavlja to za ZPIZ velik izpad sredstev:tisti, ki so dobroplačevali, so odšli v penzijo, mladi, ki so se zatem zaposlili, pa plačujejo komaj kaj.No, upajmo vsaj to, da se ti stari, ki služijo, in mladi, ki so brezposelni

  • kapibara 13:30 21.marec 2015.

    Ti zajedalci pokojninske blagajne, so v ODLIČNI navezi z delodajalcem, kajti on ima škarje in platno v roki: Enostavno ti napiše DOPOVED red. del. razmeja , ker izpolnuješ VSE pogoje upokojitve.. to se pa dela SAMO v JU , ker ...prikaži več so zlizani mede sabo - NOBEDEN !! v rudniku -uka Kopre, žel. Jesenica - NE dobiva dodatka na del, v času penzije..!!

  • dragec 18:32 20.marec 2015.

    še ena potegavščina ZPIZa