Slovenija
70 ogledov

Zpizov dosje Neizterljivo

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Anže Petkovšek
Odpisi. Zpiz pozabil na 354 tisoč evrov preveč izplačanih pokojnin, neupravičeno izplačano plačo in še kaj. Vzrok. Večina zadev je po petih letih zastarala.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) je za lani odpisal za več kot 354 tisoč evrov terjatev, kar je toliko, kot znese 600 povprečnih pokojnin v vrednosti 568 evrov.

Pozor, zastaralo!

Čeprav so zastaralni roki od pet do deset let, je menda večina dolgov zastarala ali pa so na Zpizu presodili, da bi bili stroški izterjave večji od glavnice. “Poskušali smo izterjati, a ko se na neki točki ni dalo ničesar več narediti, smo to obravnavali kot zastarano,” je članom sveta Zpiza, ki so od odgovornih zahtevali pojasnila, odgovoril Dejan Majc iz službe za pravne zadeve in naročila Zpiza.

Od umrlih ne bo nič

Gre za 223 primerov, ko je Zpiz neupravičeno nakazoval pokojnino zavarovancem v tujini ali že umrlim upokojencem, ki so bili brez premoženja, svojci pa za vračilo ne želijo nič slišati. Pa tudi za skoraj 96 tisoč evrov preveč izplačanih pokojnin in za devet tisoč regresnih zahtevkov za povrnitev škode v primerih nesreč ali poškodb, ki jih Zpizu ne bo vložil, ker so, kot navaja v poročilu, sodni postopki dolgotrajni in stroškovno dragi.

Potem so tu v manjših zneskih še nepoplačane terjatve za koriščenje počitniških zmogljivosti in za neplačano stanovanjsko posojilo ter neupravičen rubež denarja z Zpizovega računa za poplačilo zavarovančevih dolgov za mobilni telefon in turistično agencijo.

Bojijo se, da bi jih tožili

Zpiz je tudi izplačal za 280 evrov preveč plače nekdanjemu zaposlenemu, ki je zdaj noče vrniti, Zpiz pa se ga tudi ne upa tožiti. Delavca so namreč odpustili, ker je bil avgusta 2009 14 dni neupravičeno odsoten z dela, plačo pa je dobil v celoti. Zpiz se zdaj boji, da bi jih delavec celo tožil, saj so mu avgustovsko plačo kar pobotali s septembrsko (septembra je namreč nekaj dni še bil na delovnem mestu), česar po zakonu o delovnih razmerjih ne bi smeli.

Ko bo revizija ...

“Znesek je res malo velik. Ampak tega, dokler ne pogledamo, ne moremo presojati,” nas je opozorila Valenka Suhadolnik, vrhovna državna revizorka.

Računsko sodišče je sicer zadnjo revizijo poslovanja Zpiza opravilo pred kratkim, a šele za leto 2010. Zpiz je takrat odpisal za nekaj več kot 83 tisoč evrov terjatev. “Za leto 2010 je bilo v redu,” je poudarila revizorka.

Prispevki le dve tretjini

Zpiz je lani posloval z izravnanimi prihodki in odhodki v višini 4,94 milijarde evrov. Od tega so prihodki od prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje predstavljali le 68 odstotkov, preostalo je kril proračun. Zavarovancev je bilo namreč lani za 1,4 odstotka manj kot leto prej, število upokojencev se je zvišalo za 3,1 odstotka, starostnih pa celo za 4,8 odstotka v primerjavi z
letom prej.

Komentarjev 1
  • vest 21:25 28.februar 2012.

    To je eden od razlogov, zakaj je njihova vreča vedno prazna. Najkasneje do konca aprila morajo firme poslati M4 (obrazec v katerem se vidi koliko je imel posameznik iz te firme obračunanih in plačanih prispevkov) in bi pri SPIZu lahko ...prikaži več takoj šli v akcijo izterjave, če ti podatki odstopajo od vplačil iz navedene firme. Država je pa v dobri meri pripomogla k temu saj tudi podjetja, ki so bila v večinski državni lasti niso plačevale prispevkov (Steklarska nova,........).Nekoč - v času SDK so bili prispevki redno plačevani, pa čeprav niso imeli takšno računalniško podporo, kot jo imajo danes. Država bo morala uvesti drugačne vrednote.