Slovenija
33 ogledov

Zpizove odločbe na pošto

Brane Kokot IFP
Znižane pokojnine. Pritožilo se je 8.500 upokojencev, upravičeno tisoč.

Okoli 25 tisoč upokojencev, ki imajo zaradi varčevalni ukrepov nižje pokojnine, lahko v tem tednu končno pričakuje pošto z zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz).

Vodja službe za odnose z javnostmi na Zpiz Brane Kokot niti v petek sicer še ni znal natančno napovedati, kateri dan ta teden bodo začeli pošiljati “naknadne ugotovitvene odločbe”, je pa potrdil, da “namerava zavod odločbe upokojencem izdati do konca meseca”, kar pomeni v tem tednu. Tako naj bi petkovo izplačilo pokojnin tistim, ki so jim bile z varčevalnim zakonom znižane, imelo potrebno podlago v upravni odločbi, kot je zapisalo ustavno sodišče.

15 dni za pritožbo

Vsi upokojenci, ki bodo prejeli te naknadne odločbe Zpiza, bodo po tem imeli 15 dni časa, da se nanje pritožijo, je pojasnil Kokot in zatrdil, da bo Zpiz na njihove pritožbe odgovoril v zakonskem roku, to je dveh mesecih in ne bo zlorabljal instituta molka organa.

Tisoč popravkov

Že zdaj pa je na Zpiz (do 17. avgusta) prispelo kar 8.500 ugovorov upokojencev, ki po zakonu za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) prejemajo nižje pokojnine. “Ker smo še v fazi reševanja ugovorov, ocen o tem, koliko bo upravičenih, še ni možno podati,” odgovarja Kokot. Dodaja, da je doslej takih približno tisoč. V večini primerov, pojasnjujejo na Zpizu, se je “upoštevalo naknadno sprejeto stališče ministrstva za delo glede vojnih veteranov.” Tem je zavod “ponovno vzpostavil izplačilo pokojnin v višini pred uvedbo ZUJF” in jim že obračunal tudi razliko v višini zmanjšane pokojnine za mesec junij.

Je pa Kokot pojasnil še, da upokojencem, ki so že vložili ugovore zoper obvestila o znižanju pokojnin, ko bodo dobili odločbe, ni treba vnovič vlagati pritožb. Zpiz bo namreč vse ugovore obravnaval kot pritožbe zoper odločbo. Bo pa mogoče te že vložene ugovore tudi še dopolnjevati, pojasnjujejo na Zpizu.

Komentarjev 1
  • dragec 09:35 27.avgust 2012.

    Za te popravke je nekdo odgovoren. odgovorna je vlada in JJ. Stroške ponovnega vodenja postopkov naj ZPIZ pripiše prav vladi!