Slovenija
27 ogledov

ZPS: Država ponovno pozabila na potrošnike

denar, euro, bankovci Žurnal24 main
Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so zgroženi, da vlada pomembne ekonomske odločitve sprejema le na podlagi upoštevanja davčnih prilivov in dobičkov ponudnikov, ne pa iz vidika potreb in stroškov prebivalstva in gospodarstva.

V zvezi z napovedano sprostitvijo cen pogonskih goriv na Zvezi potrošnikov Slovenije nasprotno od ministra za gospodarstvo menijo, da bo ta poteza prinesla zgolj višje cene.

"Prodajalci goriv so namreč že zdaj imeli možnost znižati najnižjo določeno ceno goriva, a se za ta ukrep, razen enega, niso odločili. Na tem mestu velja poudariti, da imajo najvišjo ceno goriva določeno tudi v Belgiji (a tam obstajajo razlike med posameznimi črpalkami), cena goriva pa je na vseh črpalkah enaka tudi na Malti, tako da težko govorimo o Sloveniji kot osamljenemu neliberaliziranemu otoku sredi Evrope," so sporočili iz ZPS. 

Ob tem izpostavljajo, da imata dve podjetji ogromno večino vseh prodajnih mest. "Na številnih območjih potrošniki nimajo možnosti izbire, še celo v Ljubljani je zahodni del praktično v celoti pokrit z bencinskimi servisi zgolj enega samega podjetja. Zato lahko upravičeno pričakujemo, da bodo cene na bencinskih servisih po morebitni sprostitvi v vseh primerih višje, še zlasti pa se bodo povišale ob avtocestah in drugih tranzitnih poteh," izpostavljajo. 

Preberite še: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • OneCent 16:22 08.april 2016.

    Pa to še ni vse, povečala se je CO2 taksa, dodali so se novi prispevki (za povečanje iskoristka ter za obnovljive vire), tako da so se skupne dajatve za kurilno olje brez DDV v samo 8-ih letih povišale za neverjetnih 500 %.

  • OneCent 16:21 08.april 2016.

    Prav sedaj bodo posranci odločali o predlogu novega zakona o trošarinah (Ztro-1). Tudi ta predlog vsebuje zelo sporni člen (106. člen (pooblastila vladi in ministru, pristojnemu za finance)), ki predpisuje pooblastila vladi, da po mili volji spreminja trošarine za +-50%. ...prikaži več Država bi morala zagotavljati varnost svojim državljanom, da ji vsakodnevna sprememba politike ne more kar tako spremeniti višine dajatev pri življenjsko pomembnih proizvodih mimo državnega zbora.\s\sNe verjamem, da kaj takega obstaja v zakonodaji drugih evropskih držav, vsaj ne da na tako vehementno lahek način država spreminja trošarine za tako velike odstotke, še posebej pri izdelkih, ki sodijo v socialno kategorijo. Takšno je recimo KURILNO OLJE. Od leta 2007, ko je Slovenija vstopila v območje evra, pa do danes, se je samo trošarina povečale z 2,1 centa/l na 15,75 centa/l, to je za 650%. Pa to še ni vse, povečala se je CO2 taksa, dodali so se novi prispevki (za povečanje izkoristka ter za obnovljive vire), tako da

  • OneCent 16:19 08.april 2016.

    Ma das' naujo kej naredl' na ZPS !Glavni lopov pri zaslužku na gorivih je ravno država. Vzame si 3/4 vsega denarja pri ceni goriva.Ko je vlada vsakih 14 dni zviševala trošarine, vsako leto dodajala nove in nove takse ...prikaži več na goriva, ZPS ni niti pisnila. Zakaj pa bi? Ne boš ugriznil roke, ki te hrani!Sedaj se pa nekaj repenčijo kao v zaščito potrošnikov.