Slovenija
0 ogledov

ZPS: Klici naj bodo cenejši tudi na Hrvaškem

Ker je med uporabniki mobilnih telefonov tudi veliko starejših državljanov, je Z Žurnal24 main
Zveza potrošnikov Slovenije poziva slovenske mobilne operaterje, naj svojim uporabnikom čim prej omogoči cenejše gostovanje Slovencev na Hrvaškem.

Po besedah Boštjana Okorna iz Zveze potrošnikov Slovenije  (ZPS) cene klicev na Hrvaškem še vedno niso blizu cenam v Evropski uniji, čeprav večina slovenskih uporabnikov svoj telefon v tujini uporablja predvsem na Hrvaškem, kjer evrotarifa ne velja. Kot je znano, je Evropska komisija z uredbo pred lanskim poletjem določila najvišje cene klicev med gostovanjem v državah EU (te se morajo do 30. avgusta znižati na največ 55,2 centa z davkom).

 

Bodite pozorni na bančne pogodbe!

Iz pojasnil, ki jih je ZPS prejel od Banke Slovenije, sklepajo, da obstaja velika verjetnost podobnih praks pri dolgoročnih varčevanjih drugih bank. Zato ZPS poziva potrošnike, naj jim v informacijo posredujejo podatke o svojih varčevanjih, če je v pogodbi določeno, da lahko banka enostransko (s sklepom o obrestnih merah) spreminja obrestne mere varčevanja in če je v pogodbi obenem določeno, da je obrestna mera v času varčevanja enaka ali pa se zvišuje..


Evropska komisija pa razmišlja tudi o podobni uredbi še za nekatere druge storitve, za prenos podatkov in sporočil, saj se cene sporočil iz EU gibljejo med sedmimi in 42 centi. ZPS zato potrošnikom predlaga, da izključijo možnost prenosa podatkov v tujini, operaterje pa poleg veljavnosti evrotarife za Hrvaško poziva k preglednejšim cenikom in tarifam ter k ugodnejšim cenam za kratka sporočila med gostovanjem.

Premalo izplačane obresti
Predstavniki ZPS so predstavili tudi primer premalo izplačanih obresti pri dolgoročnem varčevanju. Analiza pogodbe o rentnem varčevanju pri NLB je namreč pokazala, da si je banka, tako kot pri modrem varčevenju, pridržala pravico enostranskega spreminjanja obrestne mere med varčevanjem, po drugi strani pa varčevalcem ni dala možnosti, da zaradi znižanja obrestne mere odstopijo od pogodb. Zato so na ZPS predlagali NLB, da ob upoštevanju zakonskih pravil in sodne prakse varčevalcu ponovno izračuna vsoto privarčevanih sredstev in mu izplača razliko. Banka je zahtevi ugodila, a kljub temu na ZPS vse varčevalce, ki so do obdobja 2003/2004 pri NLB sklenili omenjeno varčevanje, pozivajo, naj jim v pregled pošljejo dokumentacijo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.