Slovenija
11 ogledov

ZPS: najslabše ocenjen "čaj iz vrtca"

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Okoli osem tisoč ljubljanskih otrok v vrtcih vsak dan pije čaj, ki vsebuje največ ostankov pesticidov, ugotavljajo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

V ZPS so analizirali, koliko ostankov pesticidov je v vzorcih suhega čaja. Ugotovili so, da so bili vsi preverjeni vzorci skladni z zakonskimi predpisi. Glede na to, da so v vzorcih suhega čaja našli le malo ostankov pesticidov, na ZPS menijo, da so slednji v poparkih prisotni še v manjših količinah.

Manj spodbuden pa je podatek, da je med testiranimi vzorci največ ostankov pesticidov v sledeh vseboval tako imenovani "čaj iz vrtca".

"Otroci v vrtcih pijejo čaj večkrat na dan, in ker čaj predstavlja glavni vir za vnos tekočine, bi bila bolj smiselna rešitev, da bi otroci pili čajno mešanico iz ekološke pridelave,"
je dejala prehranska strokovnjakinja pri ZPS Tanja Pajk Žontar.

Ob tem dodaja, da je bilo več sledi pesticidov v sledeh zaznati tudi v čajih, ki vsebujejo jabolka in lupine citrusov.

"Ugotavljamo, da se z uživanjem sadnih oziroma 'zimskih' čajev povečuje verjetnost vnosa ostankov pesticidov v telo. Pozitivno pa je, da so tudi čaji, ki sicer niso iz ekološke pridelave, lahko brez ostankov pesticidov," še pravi Pajk Žontarjeva in ob tem poudarja, da le uradni ekološki certifikat zagotavlja, da v živilu ni ostankov pesticidov.

Senzorična ocena petih šolanih preizkuševalcev je pokazala, da je metin čaj, ki ga pijemo Slovenci, v povprečju dobre kakovosti ter da so njegove senzorične lastnosti nekoliko bolj izražene kot pri "zimskih" čajih. Najslabše senzorične lastnosti so bile izražene v čaju iz vrtca.

Več pozornosti bi morali nameniti označevanju
V ZPS potrošnike tudi opozarjajo, da poimenovanje okusa čaja na embalaži (na primer "z okusom gozdnih sadežev") še ne pomeni, da so v čaju plodovi, ampak le njihova aroma. Tak čaj mora biti označen kot "aromatiziran čaj".

Višja cena še ne prinaša kakovosti

Prav tako so ugotovili, da višja cena čaja še ne odraža nujno tudi boljše kakovosti, saj je, kot so zapisali v ZPS, pri metinih čajih najdražji zasedel zadnje mesto, med "zimskimi" čaji pa je zmagal najcenejši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.