Slovenija
19 ogledov

ZPS: podražitve niso upravičene

kruh Shutterstock
V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) ob napovedanih podražitvah hrane pozivajo vlado, naj razmisli o ponovni uvedbi projekta Precenimo cene, ki je potekal ob uvedli evra.

V zvezi ugotavljajo, da poskuša prehrambena industrija podražitve surovin v celoti prevaliti na potrošnike, te pa poziva, naj preverjajo cene.

"Prepričani smo, da višina in obseg podražitev nista upravičena. Cene surovin, povezane s podražitvami, se namreč niso tako občutno zvišale, slovenski trgovci pa si na račun marž odrežejo največji kolač v Evropi," so danes sporočili iz ZPS.

Hrana glede na standard občutno dražja

Opozorili so, da znaša standard slovenskega potrošnika po zadnjih podatkih Eurostata 81 odstotkov povprečja Evropske unije (EU), po relativnih cenah hrane glede na povprečje EU pa je Slovenija občutno dražja od držav s primerljivim življenjskim standardom.

"Slovenski potrošnik kljub podobnemu standardu za izdelke iz žitaric plačuje za tretjino, za meso pa četrtino več od češkega. V to primerjavo še niso vključene napovedane podražitve, ki bodo razlike le še povečale," so zapisali v zvezi.

Potrošnike zato pozivajo, naj primerjajo cene in razmislijo o zvestobi izbranemu trgovcu. Njihov pregled cen je med drugim pokazal, da lahko piščančje prsi brez kosti in kože v različnih trgovinah kupijo v cenovnem razponu med 5,60 in 9,99 evra, kilogram belih žemelj v razponu med 1,65 in 4,18 evra, kilogram bele štruce med 0,84 in 2,28 evra, liter navadnega jogurta pa med 1,05 in 1,90 evra.

Komentarjev 6
  • privat 08:08 09.september 2012.

    Spar in interspar ..ter tus rabijo svež kapital...drugače so v riti.! to so pa največje trgovine ,ki imajo veliko političnih povezav...

  • Stolp 18:15 07.september 2012.

    Pa bi vi na ZPS malo objavili zraven številk še podatke o trgovcih ali je to dostopno samo tistim, ki vam plačujejo članarino?

  • Stolp 18:14 07.september 2012.

    Popolno ne poznavanje trga in kapitalizma: ravno če jih je rec preveč bi morala biti konkurenca in nižje cene. Pomeni, da jih je premalo. Trg obvladuje trojica največjih, med katerimi je en skoraj že monopolist, ostali majhni pa imajo nižje ...prikaži več cene ampak tudi prodajlne le v večjih mestih.