Slovenija
26 ogledov

ZPS za nov odnos do avtorskih pravic

računalnik Žurnal24 main
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) nasprotuje predlagani spremembi 148. člena kazenskega zakonika in zahteva uravnotežen sistem avtorskih pravic in pravic potrošnikov njihovih del.

"Avtorsko pravo bi moralo vzpodbujati kreativnost in inovativnost v korist vse družbe, avtorjem bi moralo zagotavljati primerno plačilo za uporabo njihovih del in hkrati omogočati razvoj novih načinov izmenjave znanja in idej," so danes zapisali na straneh ZPS.

"Očitno pa je, da si velike korporacije, ki obvladujejo glasbeni in filmski trg ter digitalno tehnologijo, želijo s prekomernim zaostrovanjem pogojev uporabe avtorsko zaščitenih del, pridobiti še večje dobičke. Pri tem svoje cilje uspešno skrivajo za sklicevanjem na varstvo interesov avtorjev teh del in namenoma pretiravajo s trditvami, da zaradi nedovoljene uporabe nastaja ogromna gospodarska škoda, čeprav analize tega ne potrjujejo," sporočajo iz organizacije.

Dodajajo, da avtorji po raziskavi BEUC Intellectual Property Rights Strategy dobijo le 0,001 centa na prodano ploščo.

Zato ZPS nasprotuje predlagani spremembi 148. člena kazenskega zakonika in zahteva "uravnotežen sistem avtorskih pravic in pravic potrošnikov njihovih del".

 

Ponarejanje zdravila obravnavano enako kot nalaganje skladb

"Kaj je naredila naša država, da bi svojim državljanom kot potrošnikom omogočila enakopraven in predvsem legalen dostop do teh vsebin? Nič, nasprotno, ministrstvo za pravosodje predlaga drastično spremembo kazenske zakonodaje, s katero hoče določiti enako obravnavanje ponarejanja fizičnega blaga in kršitve avtorske pravice. Torej enači resnost in škodljivost dejanja, kot je ponarejanje zdravila, z najstniškim kopiranjem popevk in filmov za lastno uporabo," so še zapisali.

Prepričani so, da predlagana sprememba kazenskega zakonika krši temeljno načelo sorazmernosti med nevarnostjo oziroma škodo in višino kazni, ker inkriminira tudi nedovoljeno uporabo za osebni namen in ker je družbena nevarnost teh dejanj majhna, zagrožena pa zaporna kazen. Predlagatelj ni pripravil celovite analize argumentov za in proti zaostritvi kaznovalne politike, niti ni pripravil primerjave ureditev v državah članicah Evropske unije (EU), kjer kršitev avtorskih pravic rešujejo drugače.

Zato pri zvezi predlagajo, da se 148. člen slovenskega kazenskega zakonika ne spremeni, ampak pozivamo državo, da se "na ravni EU dejavno vključi v posodabljanje sistema avtorskih in drugih pravic intelektualne lastnine v korist vse družbe".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.