Slovenija
19 ogledov

ZPS za pretvorbo kredita v evrskega

Frank Profimedias
Potrošniška organizacija predlaga rešitev na sistemski ravni.

Zveza potrošnikov Slovenije v poročilu o problematiki t. i. kreditov v švicarskih frankih ugotavlja, da banke pri kreditiranju potrošnikov niso upoštevale navodil, ki jim jih nalagajo zakonodaja in nadzornik trga. "Poudarjamo, da je potrebna rešitev na sistemski ravni in predlagamo, naj banke kreditojemalcem ponudijo preračun njihovega CHF kredita v evrskega pod pogoji, ki so veljali na dan sklenitve pogodbe," so zapisali v poročilu.

Pregled dokumentacije in poročil potrošnikov, ki so najeli kredite v tuji valuti ali z valutno klavzulo, je pokazal, da so banke pri trženju, sklepanju kreditnih pogodb in med odplačevanjem kredita kršile svojo temeljno dolžnost poklicne skrbnosti. Pri tem so po navedbah ZPS  uporabljale zavajajoče poslovne prakse in kreditojemalcem niso posredovale bistvenih informacij, ki so jih potrebovali za odločitev o najemu dolgoročnega kredita.

Odsvetovali konverzijo

Dodajajo, da banke pri odobravanju kreditov niso v zadostni meri preverjale kreditne sposobnosti potrošnikov. Večje število potrošnikov je ZPS sporočilo, da jim je banka ustno obrazložila, da niso kreditno sposobni za najem evrskega kredita, lahko pa ga najamejo v švicarskih frankih.

Kreditojemalcem, ki pa so se med odplačevanjem kredita zaradi zvišanja anuitet obrnili na banke po nasvet, kaj naj storijo, so bančni uslužbenci v veliki večini primerov odsvetovali konverzijo kredita v evre s pojasnilom, da se bo tečaj umiril in izboljšal v korist evra.

Ocenjujejo, da valutna klavzula ni bila uporabljena za varovanje banke pred nevarnostjo inflacije, ampak kot način pridobivanja novih komitentov s ponudbo navidezno bolj ugodnih kreditov in pridobivanja dodatnega dobička.

Komentarjev 4
  • Avatar mike1968
    mike1968 13:51 20.februar 2015.

    http://www.publishwall.si/igi.scinkavec/post/116126/svicarji

  • KOJAK 13:37 20.februar 2015.

    Pred leti sem nekaj tisoč € vložil v nakup delnic slovenskih podjetij, takrat me noben ni opozoril, da lahko delnice strmoglavijo. Torej ZPS ali se boste zavzemali zato, da mi borzna hiša vrne vplačan denar?

  • patrijarh 13:11 20.februar 2015.

    Najbolj,da kredite spremenite v rublje.