Slovenija
24 ogledov

Zrak bolj onesnažen kot sicer

ljubljana 16.06.2010 avtobus LPP, mocan crn izpusni dim, izpuh, Stegne, Ljubljan Boštjan Tacol
Zaradi predvidene izrazite inverzije bo v kotlinah in dolinah celinskega dela Slovenije zrak bolj onesnažen kot sicer.

Agencija RS za okolje (Arso) je izdala opozorilo zaradi povišane onesnaženosti zraka z delci PM10. "V četrtek in petek pričakujemo povišano onesnaženost zraka z delci PM10 v kotlinah in dolinah celinskega dela Slovenije," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so razložili, bo povišana onesnaženost nastopila zaradi predvidene izrazite temperaturne inverzije, ki bo preprečevala mešanje onesnaženosti v višje plasti atmosfere.

"Najvišje koncentracije pričakujemo zvečer in ponoči ter v dopoldanskem času," so zapisali. "V obdobju od poldneva do večera, ko bo sončno sevanje inverzijo razkrojilo, bo onesnaženost zraka nižja."

Do sobote sončno vreme

Vremenoslovci sicer za danes in jutri napovedujejo pretežno sončno vreme, jutri popoldne se bo ponekod v zahodni Sloveniji pooblačilo. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do -9, ponekod na jugovzhodu pod -10, ob morju malo nad 0, najvišje dnevne od 7 do 12 stopinj Celzija.

V soboto bo v vzhodnih krajih večinoma sončno, drugod zmerno do pretežno oblačno. "V zahodnih krajih bo občasno rahlo deževalo, nad okoli 800 m pa rahlo snežilo," so zapisali na Arso. V nedeljo bo oblačno z rahlimi padavinami. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 500 m. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja.

Komentarjev 1