Slovenija
27 ogledov

Zrak v Trbovljah in Zagorju bi bil lahko te dni še bolj onesnažen

Termoelektrarna Trbovlje Tet
Posebej previdno naj se v naravi danes zadržujejo starejši in posamezniki z obolelimi dihali.

Agencija za okolje (Arso) opozarja, da so lahko danes na območju Zagorja in Trbovelj presežene mejne vrednosti škodljivih trdih delcev PM10 v zraku. Na Primorskem preseganj ne pričakujejo, možna pa so drugje. Trdi delci v zraku povečajo umrljivost za boleznimi dihal, srca in ožilja. Predvsem so ogroženi starejši in bolniki z obstoječimi boleznimi dihal.

V notranjosti države pa bi mejne vrednosti delcev PM10 presegle v notranjosti države.

Predpisana dnevna mejna vrednost koncentracije delcev PM10 je 50 nanogramov na kubični meter zraka. V koledarskem letu je dovoljeno 35 preseganj mejne vrednosti, pojasnjujejo na Arsu.

Na Arsu ljudem priporočajo naj v tem času raje ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja, naj zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva, naj raje uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil in da ne kurijo na prostem.

"Delež malih kurilnih naprav v skupnih emisijah delcev PM10 v Sloveniji je kar dve tretjini. Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih kurijo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka," poudarjajo na Arsu. Dodajajo, da so občasne meritve pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih izven območij, za katere so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.