Slovenija
14 ogledov

Zreli za davek na napake

Dursu, ki ga vodi Mojca Centa Debeljak, je uspelo pri osmih odvetnikih najti za Žurnal24 main
Dacarji so pri vsakem pregledanem odvetniku odkrili vsaj eno nepravilnost.
V prvi fazi bomo nadzorovali odvetnike; v večjem številu praviloma po analizi davčnih obračunov za leto 2010.
Durs

Davčni inšpektorji so v lanskih nadzorih pri odvetnikih odkrili za 650 tisoč evrov dodatnih obveznosti. Pod lupo so jih vzeli osem in v prav vsakem primeru ugotovili kakšno nepravilnost. "Pri nekaterih je bilo dodatnih obveznosti več, pri drugih manj," razkrivajo na Davčni upravi Republike Slovenije (Durs), ki jo vodi Mojca Centa Debeljak.

Sledi še poostren nadzor
Dursovi inšpektorji pa bodo kmalu začeli izvajati že konec oktobra napovedan poostren nadzor nad subjekti, ki opravljajo intelektualne storitve (odvetniki, notarji in podobno). Zdaj še zbirajo podatke, čakajo pa tudi na objavo podatkov o poslovanju za lani. V prvi fazi projekta – tako pravijo na Dursu – se bodo lotili odvetnikov, nekaterih že v prvi polovici leta. Pojasnjujejo, da želijo "s ciljno usmerjenimi nadzori na področju storitvenih dejavnosti spodbuditi zavezance k izkazovanju zaračunanih prihodkov in posledično k prostovoljnemu izpolnjevanju davčnih obveznosti".

Med vsemi odkritimi nepravilnostmi najbolj izstopata neizkazovanje obdavčenih prihodkov in nepravilno prikazovanje davčno priznanih oziroma nepriznanih odhodkov. Temu sledita prenizko izkazovanje dobička ter posledično prenizka višina obračunanega in plačanega davka.

Za odziv smo prosili tudi predsednika odvetniške zbornice Miho Kozinca, a do konca redakcije odgovorov nismo dobili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.