Slovenija
44 ogledov

Zreški Unior se združuje v holding

Orodje Shutterstock
Že januarja naj bi Unior združil dva programa od petih, in sicer Sinter ter Odkovke, od česar pričakujejo stroškovno racionalizacijo, v načrtu je prodaja 10 do 20 milijonov evrov vrednega nepotrebnega premoženja, združili bodo tudi razvojne službe.

Zreški Unior načrtuje, da bo do leta 2014 vseh 30 lastnih družb združil v holding. Za projekt finančnega prestrukturiranja in reorganizacije so se odločili, da bi družba zadovoljila zahteve bank, lastnikov in tržnega okolja, je v izjavi za medije povedal predsednik uprave Uniorja Darko Hrastnik.

V projektu ob upravi Uniorja sodeluje tudi družba PricewaterhouseCoopers. Projekt je zastavljen v treh fazah, in sicer vsebuje analizo trenutnega poslovnega stanja, pripravo načrta prestrukturiranja ter reorganizacije in štiriletni poslovni načrt. Po Hrastnikovi oceni bo večina tretje faze zaključena leta 2013.

Prilagajanje trgu

Po Hrastnikovih besedah je njihov cilj donosno poslovanje Uniorja, sposobnost odplačevanja posojil, ustrezna kapitalska struktura podjetja in organiziranost podjetja s čim večjim številom zadovoljnih sodelavcev. Unior, ki je v desetih mesecih ustvaril 119,1 milijona evrov prodaje, kar je tri odstotke več kot v enakem obdobju lani, je trenutno zadolžen v višini 143 milijonov evrov, od tega je dolgoročnih posojil okoli 60 odstotkov.

Hrastnik se zavzema za odlog zapadlosti glavnic do leta 2019, za obresti pa zdaj plačujejo po šest milijonov evrov letno. Po njegovi oceni bo skupina Unior leto 2012 sklenila s 157 milijonov evrov prihodkov, do leta 2016 pa naj bi prihodki povzpeli na 190 milijonov evrov.

Največ prihodka od avtomobilske industrije

K rasti prihodkov največ prispevata programa Odkovki in Strojna oprema, ki delata za svetovno avtomobilsko industrijo. Prav avtomobilska industrija je njihove zmogljivosti pogodbeno zasedla za leti 2013 in 2014, za januarja 2013 pa imajo desetino več naročil, kot so jih imeli januarja letos.

Matična družba že zmanjšuje število delavcev, ki trenutno znaša 2088, a brez odpuščanj.

"Cilj uprave je, da bo Unior še naprej ostal mednarodno priznano podjetje s kakovostnimi izdelki in storitvami, z varno zaposlitvijo za zaposlene in jasnim strateškim razvojem. Treba je graditi na kompetencah sodelavcev in na odličnosti posameznih procesov, graditi na dodani vrednosti, s katero bomo še naprej prepričevali v globalnem okolju," je še pojasnil Hrastnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.