Slovenija
83 ogledov

"Žrtev cepiv ni tako malo, kot se prikazuje"

Protest Saša Despot
Nasprotniki obveznega cepljenja so se opoldne zbrali v središču Ljubljane in na protestnem shodu opozorili na pravico do svobode odločanja o cepljenju in drugih medicinskih posegov v telo.

Slovenski odbor je v pojasnilu vzroka za mirni shod zapisal, da je v državah jugovzhodne Evrope cepljenje proti nalezljivim boleznim obvezno, v nekaterih državah pa otroke celo prisilno cepijo.

Protest | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Podlaga za to je zastarela zakonodaja, ki se je v tem delu Evrope oblikovala v času po 2. svetovni vojni in se je obdržala vse do danes," opozarjajo v odboru in dodajajo, da je prišel je čas za spremembe.

Od vlade zahtevajo spremembo zakona o nalezljivih boleznih, s katero bi se odpravilo obveznost cepljenja.

 

"Žrtev cepiv ni tako malo"

Zdravniki bi po njihovem mnenju morali predcepljenjem starše temeljito in celovito informirati o številnih tveganjih, ki jih cepivo otroku prinaša, "a zaradi slabe zakonodaje in prakse zdaj tega ne počno".

Protest | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kot navajajo v sporočilu za javnost, je protestni shod med drugim izraz podpore in solidarnosti staršem, katerih otroci so po cepljenju utrpeli posledice, "ki jih medicinska stroka ne prepozna oziroma ne želi prepoznati".

Po njihovem mnenju žrtev cepiv ni tako malo, kot se prikazuje v javnosti.

Slovenski protestni shod se je odvil na Prešernovem trgu. Na shodu so ob uradnem programu potekale tudi druge aktivnosti, denimo otroške delavnice, gledališka predstava in krajši kulturni program.

Predstavili s tudi enega od naravnih načinov krepitve oziroma ohranjanja zdravega imunskega sistema.

Podobni shodi se danes odvijajo še v Zagrebu, Dubrovniku, Beogradu, Novem Sadu, Nišu, Podgorici, Skopju in Plovdivu.

Protest | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • eosss 08:48 11.maj 2015.

    joj kakšni komentarji... vsak poseg v človeško telo mora bit prostovoljen. Osnovna ustavna pravica je nedotakljivost človeškega telesa in če nekdo nekega posega noče, ga noče in pika. Vpliv farmacevtskih korporacij je neverjeten...

  • aik 19:32 10.maj 2015.

    slabo ste informirani... je obstajalo, ampak ste ga dobili napačni ljudje

  • aik 19:31 10.maj 2015.

    ku bi blo fajn, bi imeli domače učitelje... šole bi ble napol prazne