Slovenija
51 ogledov

Žrtvam poplav ponudil začasno prebivališče

Matic Mežek
1/4
Saša Despot
Matica Mežka iz Žirovnice je deroča voda, ki je nekaterim odnesla vse imetje, ganila do te mere, da jim je za začasno prebivališče ponudil družinski hotel. "Bilo je spontano in samoumevno ravnanje," pravi.

Logo Junak Slovenije  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V času letošnjih uničujočih poplav je bil 32-letni Matic Mežek v Črni na Koroškem, kjer ima družina v najemu tudi Ho(s)tel Črna, ki ga obnavljajo in pripravljajo na ponovno sprejemanje gostov. "Videl sem, kaj je naredila voda … Ljudje so ostajali brez domov in vsega imetja, zato sem se odločil pomagati po svojih močeh," pravi Matic, ki je možnost začasnega bivanja v prostorih hotela tako ponudil preko Facebooka. "Veliko ljudi je nato klicalo in preverjalo, ali moja ponudba resnično drži," pravi, "a verjeli ali ne, za tovrstno obliko pomoči, se žal ni odločil nihče".

Tudi sami nekoč žrtve poplav

Kakorkoli, občudovanja vredno gesto pozdravlja tudi Matičev oče Slavko Mežek, ki pravi, da je "bilo sinovo dejanje izredno pozitivno in poteza več kot prava". Kot še pojasnjuje, ga je k temu najverjetneje napeljala tudi podobna izkušnja, saj so bili leta 2007 tudi sami v situaciji, ko so se lahko "na lastne oči prepričali, kolikšno uničenje lahko povzročijo deroča voda in poplave". Kot še dodaja, so jim takrat na pomoč priskočile razne organizacije (Zveza prijateljev mladine, Rdeči križ, Karitas), zato so "sedaj nekaj podobnega želeli storiti tudi sami".

Interventna pomoč še zmeraj možna

Kot še razlagata Mežkova, sedaj pridobivajo še zadnja dovoljenja za ponovno odprtje hotela. V tem času sob tako ne oddajajo, dodajata pa, da je "interventna pomoč še zmeraj možna". Če se bo nanje obrnil kdo, ki zares nujno potrebuje streho nad glavo ali se je znašel v izrednih okoliščinah, ko potrebuje pomoč sočloveka, njihova ponudba še zmeraj velja. "Prepričan sem, da če se bo kdo obrnil na nas, bomo skupaj s kakšno organizacijo zagotovo našli vsaj začasno rešitev," še zaključujeta Mežkova.

Zavarovalnica  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 1
  • ViktorCvijo 22:24 23.december 2012.

    Kot prvo, Žurnal, ne vem kaj imajo stališča do protestov veze s tem člankom? Kot drugo pa zelo pohvalno, mogoče bi tako kazalo rešiti tudi mnogo revščino, ki vlada v Sloveniji, ter povprašati druge podjetnike ali pa celo ...prikaži več politike, ki imajo marsikje pokupljene nepremičnine in jih komot ponudili komu prostovoljno. Ampak žal skrbijo vsi za svojo rit.