Slovenija
11 ogledov

Žrtve izbrisa zahtevajo kazenski pregon odgovornih

Izbrisani
1/5
Žurnal24 main
Civilna iniciativa izbrisanih je na skupščini sprejela sklep, da zahtevajo kazenski pregon za tiste, ki so izbris zakrivili in ga kasneje tudi legitimirali.

Med drugim je bilo na skupščini, ki je sicer na dan 21-letnice izbrisa, slišati tudi razpravo o tem, od katerega predstavnika oblasti bodo zahtevali uradno opravičilo za izbris. Omenjalo se je predvsem premiera Janeza Janšo, notranjega ministra v času izbrisa Igorja Bavčarja in takratnega državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Slavka Debelaka.

Na koncu so se prisotni strinjali, da bi se jim v imenu države moral opravičiti predsednik državnega zbora, saj je "nenazadnje zakon potrdil prav parlament".

Državni zbor je sicer 25. junija 1991 sprejel več osamosvojitvenih zakonov, med njimi zakon o državljanstvu in zakon o tujcih. Ob tem je zavrnil amandma, po katerem bi se državljanom drugih republik SFRJ izdalo dovoljenje za stalno prebivanje v Republiki Sloveniji, če imajo na dan uveljavitve zakona v njej prijavljeno stalno prebivališče in ne vložijo zahteve za državljanstvo.

Žrtve izbrisa bodo poleg politične, iskale tudi kazensko odgovornost. Eden izmed predlogov, ki ga bodo posredovali vladi, je oblikovanje posebne komisije, ki bi bila neodvisna, vanjo pa bi bili vključeni tudi predstavniki civilnih organizacij. Ko bi omenjena komisija končala z delom, bi s pregonom zoper odgovorne za izbris, postopke moralo sprožiti tožilstvo, so še sklenili.

Zahtevajo delavske in socialne pravice

Prisotni na skupščini so se zavzeli še za priznanje delavskih in socialnih pravic. Želijo si tudi pravice za odkup stanovanj po nekdanji zakonodaji. "Izhodišče predloga, ki ga bomo posredovali vladi, je sicer odškodninska shema za izbrisane," je povedal predsednik iniciative Aleksandar Todorović.

Kot je dodal, jih ta sploh ne upošteva. "Vladi je pod častjo, da se pogovarja z izbrisanimi, a ne bomo dovolili, da rešujejo probleme brez nas. Mi smo oškodovani in mi moramo povedati, kako smo oškodovani," je še poudaril Todorović.

Komentarjev 9
  • Roman 10:26 05.april 2013.

    Takrat, ko bi lahko vzeli SLO državljanstvo, ga niso hoteli, ker so bili zavedni Srbi, Hrvati ali Bosanci, zdaj pa, ko vidijo, da je vseeno lepše tu kot na jugi, pa serejo klanfe. Naj se poberejo čez mejo, od koder ...prikaži več so prišli.Mogoče je bila res narejena krivica peščici ( 5 % ) od teh ljudi, vsi ostali so pa izkoriščevalci! Ko že imamo tolko referendumov, naredite še en referendum, ali so izbrisani upravičeni do nadomestil, pa naj ljudstvo Slovenije odloča v tem!

  • Roman 10:19 05.april 2013.

    Seveda me brigajo, že takrat, ko niso hoteli postati del naše države in so želeli biti Srbi, Hrvatje in Bosanci, že takrat bi jih moral sterat čez Kolpo.Zdaj pa delajo tukaj samo sranje.

  • privat 13:07 28.februar 2013.

    je demos ...še je živ!! Volk menja samo dlako,narav pa nikoli!! Zakaj pa smo vsi v riti?? Zato ker je ta naveza še kako živa!