Slovenija
13 ogledov

Žrtve oderuških kreditov večinoma upokojenci

Upokojenci Anže Petkovšek
Oderuške obresti, nezakonite pogodbe – vse to vas lahko doleti, če kredit najamete, kje drugje kot na banki. Pri ZPS ponujajo brezplačen pregled pogodbe.

Po besedah odvetnice Zveze potrošnikov Slovenije Žive Drol Novak podjetja ob sklenitvi kreditne pogodbe zahtevajo tudi podpis posebne izjave, s katero potrošnik svojemu izplačevalcu plače ali pokojnine odobri odtegovanje obrokov za poplačilo kredita, dokler ne prejme izjave upnika, da je kredit poplačan.

"To v praksi pomeni, da tudi v primeru pogodbe, sklenjene v nasprotju z zakonom, potrošnik ne more enostavno preklicati izjave in doseči prenehanja odtegovanja čez znesek, ki ga je dolžan vrniti," je na novinarski konferenci v Ljubljani opozorila Drol Novakova.

Pregledajo pogodbo

Zveza potrošnikom, ki so sklenili kreditne pogodbe z nebančnim sektorjem, omogoča brezplačen pregled pogodbe glede skladnosti z zakonodajo. Vložili so že tudi prvo tožbo in predlog za začasno odredbo, saj se brez sodne odločbe o ničnosti kreditne pogodbe ne da doseči prekinitve odtegovanja obrokov.

Večkrat preplačano

Na ZPS se veliko potrošnikov obrne zaradi oderuških kreditov. "Ljudje ne vedo, kam naj se obrnejo po pomoč. Ti krediti pa lahko do dvakrat ali celo do trikrat presegajo znesek, ki ga je potrošnik dobil," je opozorila Drol Novakova.

Ob tem je pojasnila, da se za kredite v nebančnem sektorju odločajo predvsem tisti, ki so jim bančni krediti nedosegljivi, večinoma so to upokojenci. Na zvezi obenem pričakujejo, da bodo pristojni organi okrepili nadzor na tem področju. Že junija lani pa je zveza ministrstvu za pravosodje predlagala črtanje spornega člena zakona o izvršbi in zavarovanju, ki omogoča zlorabo s strani nebančnih ponudnikov potrošniških kreditov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.