Slovenija
56 ogledov

Žrtve v Barbara rovu 6 let po odkritju še vedno brez pokopa

Vhod v rov Barbara, kjer so našli prikrito grobišče povojnih pobojev Žurnal24 main
Šest let po odkritju množičnega grobišča v opuščenem rudniku Huda Jama predsednik vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman ugotavlja, da preostalih žrtev iz jaška še niso iznesli in da posmrtni ostanki še vedno ležijo v plastičnih zabojčkih v provizorični kostnici.

"V rovu sv. Barbare se ravno zaključujejo dela po odločbi rudarske inšpekcije. Predvidevam, da bodo dela končali spomladi, da bomo organizirali vstop v jamo okrog 24. junija na obletnico zadnjih pobojev, sicer ob 70. obletnici povojnih pobojev v Hudi Jami kakšnih večjih dogodkov ne bomo organizirali," napoveduje Jože Dežman.

Da ob tej obletnici okoli 800 izkopanih posmrtnih ostankov še vedno leži v plastičnih zabojčkih v provizorični kostnici, je po mnenju Dežmana skrajno poniževanje žrtev. Ker s spomenikom vsem žrtvam vojn v prestolnici še nekaj časa ne bo nič, bo komisija po njegovih navedbah predlagala, da se del denarja, ki je bil namenjen spominskemu obeležju, nameni za ureditev rova sv. Barbare in za kapelico, ki jo bodo gradili Črnogorci v Kamniški Bistrici.

V rovu še okoli 2500 žrtev

Kar zadeva Hudo Jamo, pa še naprej veljajo sklepi komisije: prekop vseh posmrtnih ostankov iz jaška, določitev mesta za pokop, razglasitev celotnega kompleksa za kulturni spomenik in odprtje rova sv. Barbare za javnost, je pojasnil Dežman. Po oceni Dežmana je v rovu še okoli 2500 žrtev.

V rovu sv. Barbare so marca leta 2009 našli prikrito množično grobišče žrtev povojnih pobojev, 800 so jih odkopali in shranili v plastične zabojčke v kostnici. Po mnenju stroke gre pri doslej najdenih posmrtnih ostankih za Slovence, najverjetneje za zadnjo skupino, pripeljano iz Teharij.

V spomin na odkritje množičnega grobišča v rovu sv. Barbare bo Študijski center za narodno spravo 10. marca sicer pripravil znanstveni posvet, posvečen letom od 1941 do 1943.

Komentarjev 6
  • dragec 18:04 03.marec 2015.

    No, saj so že pokopani ????

  • depresija 16:46 03.marec 2015.

    Sej so bli ''pokopani'' pa sta jih Dežman in Irglca za predvolilne igrice iz naftalina privlekla. grobišč se pa ne uredi zato, da bo SDS lahko spet tele vroče žemljice talal svojim ovcam pred volitvami. Ti, ki so v ...prikaži več tej jami, si glede na to, kar so počeli sonarodnjakom med II. sv. vojno, bolj dostojnega pokopa NE ZASLUŽIJO!

  • depresija 16:43 03.marec 2015.

    Nimaš pojma, kaj govoriš in nisi seznanjen z zgodovinskimi dejstvi. Še posebej, če poslušaš mantre in moraliziranja Irglove in drugih desnih komunistov..