Slovenija
23 ogledov

Žrtve vandalov ne preganjajo

Neznani vandali so v noči na nedeljo v Blejsko 
jezero pometali pet parkovnih kl Žurnal24 main
Vandalizem. Devet od desetih letošnjih oškodovancev ni preganjalo storilcev.

 V Blejsko jezero so neznani vandali pometali parkovne klopi. “To je ena od najpogostejših oblik vandalizma na Bledu,” pravi Leon Keder, tiskovni predstavnik kranjske policije.

Zapor do dveh let
Kazen
. Kazenski zakonik za uničevanje tujih stvari predvideva denarno kazen ali zapor do dveh let, če pa je škoda velika, tudi do pet. Pregon vandalizma za škodo, manjšo od 50 tisoč evrov, lahko policisti začnejo le ob predlogu oškodovanca. V devetih od desetih letošnjih primerov vandalizma se oškodovanci niso odločili za pregon.

Podjetje Infrastruktura nato klopi izvleče in postavi nazaj. Pozivi, naj klopi privijejo v tla, za zdaj ostajajo brez odgovora.

Poleg metanja klopi v jezero sta pogosta prevračanje smetnjakov in prestavljanje stolov na terasah gostinskih lokalov, včasih pa se dogaja tudi razbijanje raznih objektov, predvsem v parkih ob jezeru. “V zadnjem času se vandali večkrat lotijo hladilnikov za pijačo na avtobusni postaji,” navaja Keder.

“Posledice nosimo vsi”
Letos so na območju Bleda obravnavali deset prijav vandalizma, za katere so tudi uvedli postopke, najbolj v okolici trgovsko-poslovnega centra. “Dogaja se večinoma ob koncih tedna, več v poletnih mesecih, ko mladina poseda po parkih in ob jezeru ter popiva, to pa se dogaja kljub nadzoru varnostnih služb in policije,” končuje Keder in dodaja, da posledice vandalizma nosimo vsi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.