Slovenija
15 ogledov

Žrtve zahtevajo opravičilo

Zvonko Fišer Saša Despot
Prioritete. Šefu tožilstva je gospodarski kriminal pomembnejši od smrtnih žrtev.

Šefu tožilstva Zvonku Fišerju se ne zdi nujno, da bi si tožilci izrecno prizadevali čim bolj pospešiti postopke, ki jih vodijo proti povzročiteljem najhujših prometnih nesreč, zato tega ni uvrstil med prednostne naloge tožilstva, ki jih je zapisal v politiko pregona. To je sprejel šele včeraj, čeprav bi jo moral že januarja, kar mu nalaga tožilski zakon.

"To je področje, ki je relativno dobro obvladano. Zato ne vidim potrebe, da bi jo uvrstili na ta seznam. Če bi javnost pisala to politiko pregona, bi tako ali tako dobili kar smrtno kazen za določena podobna kazniva dejanja," je prepričan Fišer.

"To se mi zdi sramotno"

Sorodniki v nesrečah umrlih žrtev, ki na sojenje povzročiteljem nesreč čakajo celo več let, so ob tem zgroženi in prizadeti. Predvsem zato, ker je Fišer med prednostne naloge uvrstil boj proti gospodarskemu kriminalu in korupciji. "Tega, da bi hitro zaključili postopek proti nekomu, ki je na cesti pijan ubil mojega otroka, pa ni med prednostnimi nalogami tožilstva. To se mi zdi sramotno. Tožilec bi se moral opravičiti tistim, ki na sojenja zaradi smrti svojih bližnjih v nesrečah čakamo že leta," sta odločena starša, ki sta v nesreči izgubila hčer.

V Evropi hitreje

Podobno meni tudi Robert Štaba, vodja Zavoda Varna pot, ki že leta opozarja na to, da je treba postopke proti povzročiteljem nesreč pospešiti. Torej jih čim prej pripeljati pred sodišče, za kar so zadolženi tožilci. "Želim si, da bi tožilec umaknil svojo izjavo in raje premislil, kako bi kot prvi tožilec v državi pomagal, da bi se skrajšali sodni postopki v teh primerih in da bi se tako približali evropski sodni praksi, kjer se postopki zaključijo najpozneje v letu in pol," poziva Štaba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.