Slovenija
24 ogledov

Zrušil se je strop

Loški grad je med obnovo stropa depoja na severnem traktu čez teden zaprt. Odprt Žurnal24 main
Škofja Loka. Loški muzej na gradu je med tednom zaradi obnove zaprt.

Loški muzej Škofja Loka je zaradi prenove zaprt oziroma vrata odpira samo ob koncih tedna. “Obnavljamo umetnostnozgodovinski depo na severnem traktu,” je povedala direktorica Jana Mlakar in pojasnila, da se je tik pred novim letom nad njim zrušil omet stropa.

Lotili bi se severne
Loški grad. V zadnjih letih so ga precej obnovili. V prihodnosti bi se radi lotili tudi fasade na najtežje dostopni severni strani in zamenjali streho. Vrednost je za zdaj ocenjena na 300 tisoč evrov.

Umetnine na varnem
“Obnova je nujna. Strop moramo nadomestiti z novim,” je pojasnila in pristavila, da škode na slikah ni bilo. “Bili smo pozorni, še pravi čas smo zaslutili težave in umaknili umetnine,” je dejala. V zapletu je poskušala najti tudi nekaj pozitivnega: “Razkril se je način gradnje, kar bomo tudi dokumentirali.”

Koliko bo obnova stala, še ne ve. “Nekaj tisoč evrov zagotovo, kar bo za nas velik zalogaj,” je poudarila in spomnila, da se financirajo z vstopnino, ki znaša štiri evre. “Mnogo obiskovalcev bo moralo skozi naša vrata, da bomo pokrili strošek,” je dodala.

Odprt sredi meseca
Lani je muzej obiskalo blizu 50 tisoč ljudi, kar je malenkost pod povprečjem. “Za nas je to vseeno uspeh, saj je nekaterim muzejem obisk padel za polovico,” je pripomnila Mlakarjeva. Nov strop pričakuje v ponedeljek. Sledila bo selitev, muzej pa naj bi bil, kot meni, spet normalno odprt po 17. januarju.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.