Slovenija
26 ogledov

ZSSS: Katastrofa za gostinstvo

Zaposleni v gostinstvu bodo z zakonom o malem delu najbolj na udaru, so prepriča Žurnal24 main
Malo delo ne prinaša nič dobrega, na kar kažejo izkušnje v Nemčiji, poudarjajo sindikati. "Rednih zaposlitev bo manj, izkoriščanja več."
Delodajalci bodo morali voditi dnevno evidenco prihoda in odhoda delavca ter dejansko opravljenih ur malega dela. Inšpektor bo tako podatke iz centralne evidence in iz evidence pri delodajalcu primerjal z dejanskim stanjem v podjetju.
Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve

"Vlada nam je na podlagi naših zahtev, da se omeji delo na črno, ponudila malo delo,“ je na današnji novinarski konferenci povedala sekretarka Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije Karmen Leban. "Delodajalcem bo legalno omogočeno zaposlovanje na črno,“ pravi Lebanova, prepričana, da nadzor napotnic malega dela na noben način ne more biti boljši od dosedanjega nadzora dela preko študentskih napotnic.

Vlada namreč poudarja, da zakon o malem delu v primerjavi s študentskim delom prinaša boljše možnosti za nadzor, saj bodo inšpektorji dobili ustrezna pooblastila in podatke iz enotne centralne evidence. "Kakršno koli razhajanje bo v praksi dejansko pomenilo kršitev zakona, za kar so zagrožene visoke globe (do 15 tisoč evrov za podjetja, do 3000 evrov za odgovorno osebo ter do 500 evrov za delavca)," pojasnjujejo na ministrstvu za delo. Inšpektorji bodo poleg tega lahko predpisali tudi prepoved koriščenja malega dela.

Izsiljevanje delodajalcev
Strokovni sodelavec ZSSS Goran Lukič opozarja, da že zdaj dobivajo vedno več podatkov o izsiljevanju delodajalcev, in ne ve, kaj bodo naredili z delavci, ko bo zakon o malem delu sprejet. Ob tem navaja besede vodje enega izmed gostinskih podjetij v Mariboru, ki je povedala: "Zdaj, ko bodo uveljavili zakon o malem delu, bom lahko imela zaposlene samo preko tega, saj inšpektorji ne vedo, koliko oni delajo, in ne bo mi treba plačati regresa, dopusta, bolniških, malic in prevoznih stroškov.“

Veliko gostincev že zdaj svojim delavcem plačuje štiri ure formalno, štiri ure pa na roke. Kdo bo to preverjal? Na Koroškem je ena inšpektorica za delo.
Goran Lukič, ZSSS

V sindikatu so prepričani, da se bodo zaradi zakona povečale negotove oblike dela, še posebej v trgovini, gostinstvu in turizmu. "Vi veste, da se v gostinstvu odvijajo konice. Imamo zajtrke, kosila in večerje. Delodajalec lahko zaposli nekoga za dve uri zjutraj, nekoga za dve uri opoldne, zvečer in morda še ponoči za pospravljanje,“ pravi Lebanova. Delavec bo delodajalcu tako po njenih besedah na razpolago ves dan, pri čemer bo izgubil še tiso malo socialne varnosti, ki jo ima zdaj. "V ceni malega dela bo že vključeno delo v neugodnem delovnem času."

Omejitve malega dela
Ministrstvo poudarja, da zakon o malem delu le ureja sedanje oblike začasnega, občasnega in priložnostnega dela ter prinaša več socialnih pravic in omejitev tako za delojemalce kot delodajalce. "V primerjavi z obstoječim študentskim delom, ki ne pozna nobenih omejitev, ni razloga, da bi se obseg malega dela v primerjavi s študentskim delom povečal."

A sindikati opozarjajo na nemški model. "V Nemčiji je imel zakon o malem delu v letih med 1999 in 2003 zelo močne regulacije, nato pa se je trg dela odprl in se samo še odpira," pravi Lukič. "Od tedaj izginjajo redne oblike dela.“ Zdajšnji slovenski model se po njegovih besedah ne more primerjati s sedanjim nemškim malim delom, lahko pa se primerja z njegovim izhodiščem leta 1999. "Torej, kakšna je enačba? Kaj lahko pričakujemo čez pet let,“ zaključuje Lukič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.