Slovenija
16 ogledov

ZSSS: Naj raje pobira davke

Uroš Čufer Anže Petkovšek
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Uroša Čuferja pozivajo naj namesto vedno novih napadov na javni sektor končno usmeri ves napor v učinkovito pobiranje davkov in prispevkov.

Če naj Čuferjevo izjavo razumemo v smislu, da je lažje rezati javni sektor, kot pa vzpostaviti učinkovit sistem pobiranja davkov in prispevkov, potem ne gre za nič drugega "kot izraz politične lenobe in strahopetnosti, ki na račun poseganja v javni sektor išče takojšnje fiskalne učinke", so sindikati zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Od finančnega ministra zahtevajo takojšnjo uvedbo davčnih blagajn, izvzem inšpekcijskih služb iz enoodstotnega zniževanja števila zaposlenih v javnem sektorju ter takojšen pregled pobiranja davkov in prispevkov po posameznih davčnih uradih. Analizo in operativni akcijski načrt naj se oblikuje v roku enega meseca in se temu prilagodi organizacijska, kadrovsko-operativna struktura delovanja davčne službe, predlagajo sindikati.

"Ne skrivajte nesposobnosti postavitve učinkovitega sistema pobiranja davkov in prispevkov za vedno novimi histeričnimi napadi na javni sektor," so sindikati še opozorili finančnega ministra. Ob tem so spomnili na podatek statističnega urada, da je utajeni delež dohodka iz naslova namerno napačnega poročanja v letu 2010 znašal več kot 1,25 milijarde evrov.

Komentarjev 4
  • privat 20:27 14.september 2013.

    treba je vedno paziti kako se pobirajo davki pri malih ljudeh...ne pa da vse plačajo le mali ljudje...še evropska unija ne bo mogla pomagati bogi Sloveniji..

  • dragec 11:55 04.september 2013.

    Mirkec, zdaj ga mal....., Učitelji, pazniki, čistilke v JU, varuške, to je ogrožena skupina in ne napol javna, napol privatna zdravniška kasta, nesposobni teritorialni častniki, birokracija na MORS in MNZ, v ministrstvih..... te bagre je preveč in je predraga-kar ...prikaži več se tiče gospodarstva, prišlo je do samoočiščenja od SP....in drugih kvazi gospodarstvenikih in že se kažejo boljši rezultati. Kdo dobro načrtuje, dobro dela naj preživi...drugi...???

  • mirko 11:36 04.september 2013.

    Javni upravi je treba plače povišat za 100%, kajti je tako se bo potrošnja dvignila in gospodarska rast se bo začela. Privatni sektor je pa treba stisnit do konca, saj izvoz za našo državo sploh ni pomemben, pravzaprav jih ne ...prikaži več potrebujemo ker je javni sektor edini v tej državi, ki je rentabilen in dobičkonosen.