Slovenija
31 ogledov

ZSSS: Ni dovolj le seznanitev

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) se sprašujejo, ali bo paket sprememb socialne zakonodaje žrtev vladnega semaforja. Opozarjajo namreč na pomanjkanje socialnega dialoga.

V ZSSS opozarjajo, da naj bi bila zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev ter zakon o socialnovarstvenih prejemkih, ki ju bo državni zbor obravnaval na torkovi izredni seji, "konceptualno in izvedbeno nesprejemljiva".

Tako mnenje je po navedbah sindikatov podal strokovni svet za socialno varstvo pri ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Tudi socialni partnerji na ekonomsko-socialnem svetu so bili o obeh spremembah zakonov le seznanjeni, niso pa jih podrobneje obravnavali. Tako ravnanje vlade po mnenju ZSSS "nedvomno kaže na stanje in spoštovanje socialnega dialoga v državi".
       
"Zveza svobodnih sindikatov Slovenije trdno stoji na stališču, da je paket sprememb socialne zakonodaje preveč pomemben, da bi se ga sprejelo brez uskladitve s socialnimi partnerji. Ta paket prav tako vsebuje preveč odprtih vprašanj, da bi se ga moralo za vsako ceno čim prej sprejeti," poudarjajo v izjavi za javnost.

Kot navajajo, je eno izmed teh vprašanj tudi predlog ukinitve varstvenega dodatka, ki bo poslabšal položaj precejšnjega števila upokojencev, ki ga zdaj prejemajo, ter nekateri predlogi, ki najrevnejši del prebivalstva, to je dolgotrajne prejemnike denarne socialne pomoči, "dobesedno razlaščajo".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.