Slovenija
30 ogledov

ZSSS poziva k objavi davčnih neplačnikov

denar evro Shutterstock
Potem ko je vlada objavila, da so imela podjetja konec junija za 830 milijonov evrov davčnega dolga, so na ZSSS pozvali k javni objavi neplačnikov davkov in socialnih prispevkov ter okrepitvi položaja Davčne uprave RS (Durs).

Prepričani so, da bi imelo to zelo pomemben učinek na javne finance. Opozorili so tudi na dobro prakso v tujini.

Izvršni sekretar za ekonomsko področje pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Ladislav Rožič je na novinarski konferenci v Ljubljani uvodoma ocenil, da so podatki o vsoti davčnega dolga skrb vzbujajoči.

Država govori o zmanjševanju pravic delavcev, ni pa sposobna narediti osnovnega – pobrati davkov, kar pritiče vsaki pravni državi, je bil kritičen.

Neplačevanje socialnih prispevkov

Kot pomemben problem je poleg neplačanih davkov izpostavil še neplačevanje socialnih prispevkov. Število na ta način oškodovanih delavcev vse zvišuje, je poudaril.

Tudi leta 2010 vzpostavljen sistem dostopa do podatkov, na podlagi katerih se lahko za posameznega delavca ugotovi, ali ima plačane prispevke ali ne, težav ni rešil, saj so sodni postopki dolgotrajni, je povedal. Podjetja, ki tri mesece ne plačajo prispevkov, bi morala razglasiti nelikvidnost in iti v insolvenčne postopke, je prepričan.

Rožiča skrbi tudi, ker gre iz Slovenije v davčne oaze vsako leto okoli 1,8 milijarde evrov. "To je davčno utajen denar," je zatrdil in se začudil, zakaj se o tem noče govoriti.

"Vsi delavci že mislijo, da politika ščiti svoje botre, in to tiste botre, ki so jim zagotovili denar za izvolitev. Postajamo čista mafijska država," je bil oster.

Identiteto neplačnikov ščiti zakon o davčnem postopku

Sodelavec ZSSS Goran Lukič je spomnil, da identiteto neplačnikov davkov in prispevkov pri nas ščiti zakon o davčnem postopku in da javni objavi neplačnikov nasprotuje "celo" urad informacijskega pooblaščenca.

Po njegovih besedah imamo gospodarski interes, ki prek svojih predstavnikov - pri tem je izpostavil Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS) - govori, da bi javna objava davčnih neplačnikov prizadela poslovni ugled podjetij in znižala njihove bonitetne razrede. V tej luči je izpostavil, da se delavci ne morejo zanašati na poslovni ugled in v času, ko morajo plačevati položnice, "ne morejo jokati".

Na vprašanje, kako komentira pomisleke, da bi objava izpostavila tudi podjetja, ki davkov ne plačujejo, ker so tudi sama žrtve plačilne nediscipline, je odgovoril, da smo pred zakonom vsi enaki. Spomnil je na grožnje z izselitvijo, ki so jih bili deležni neplačani delavci Vegrada, ker niso bili sposobni poravnati 75 evrov najemnine.

Kritičen je bil tudi, ker država še vedno zgolj razmišlja o javni objavi neplačnikov, čeprav se je vladajoča koalicija k temu zavezala v koalicijski pogodbi in se je vlada za to zavzela tudi v predlogih za prihodkovno stran proračuna, pripravljenih aprila letos.

Komentarjev 3
  • Senior 21:47 24.avgust 2012.

    Če ne bodo objavljeni neplačniki, potem je potrebno vso vlado-komplet, ne samo zamenjati, temveč zapreti za najmanj 10 let, ker nam je naredila škodo, ki jo bomo plačevali sto let.

  • graff 21:20 23.avgust 2012.

    Tisti, ki nasprotujejo javni objavi podatkov in imen neplačnikov socialnih, pokojninskih in drugih davčnih prispevkov, so povezani z goljufi, tajkuni in kriminalnim podzemljem, ki iza kulisja vlada Sloveniji. Žal semkaj sodijo tudi znana imena politikov, institucij kot so GZS, davčni ...prikaži veči urad, informacijski pooblaščenec in odvetniške klike.No luč sveta je zagledalo pismo veteranov vojne za Slovenijo, ki jasno in nedvumno navaja grešne kozle in kriminalce te države in seveda podpira sindikate in delavce.Napočil je čas je, da se ponovno preštejemo.

  • dragec 14:50 23.avgust 2012.

    te velike neplačnike odrapiti za vse večne čase!