Slovenija
19 ogledov

ZSSS za višje pokojnine v primerjavi s plačami

Semolič pravi, da je treba minimalno plačo najprej zvišati na 500 evrov neto. Žurnal24 main
Pri pokojninski reformi bodo Semoličevi sindikati vztrajali pri delovni dobi kot ključnem kriteriju za upokojitev, hočejo pa tudi dostojne (višje) pokojnine v primerjavi s povprečno plačo.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) kljub temu, da jim je vlada kar prek medijev sporočila, da bi rada v mesecu do dveh pripravila in sprejela pokojninsko reformo, ne grozi s kakšnimi ostrimi ukrepi. Ne napovedujejo protestov, niti zaostrovanja odnosov. Dušan Semolič je potrdil, da vsebine reforme ne poznajo in zakona, če je že pripravljen, še niso videli, prav tako se z ministrom Andrejem Vizjakom po dopustih na to temo še niso srečali. Pričakujejo pa, da bodo več o vladnih rešitvah izvedeli na ekonomsko-socialnem svetu 3. septembra.

V le blago ostrem tonu pa so sindikalisti s Semoličem na čelu, ki so se tudi v času pogajanj o zakonu za uravnoteženje javnih financ pogajali in izpogajali v ozadju, povedali, da bodo vztrajali pri tem, da ostane ključno merilo za upokojevanje 40 let delovne dobe za moške in 38 let za ženske.

Razmerje bi vrnili na stanje pred letom 2002

"Žal vlada hiti po levi in desni z reformo pokojninske zakonodaje in trga dela, v času, ko bi to moral biti najpomembnejši projekt," opozarja Semolič. Meni, da se je teh reform treba lotiti subtilno, sicer so lahko edine posledice enake kot leta 2011, ko se je zaradi strahu pred strožjimi pogoji upokojevanja upokojilo kar 15 tisoč ljudi.

Druga točka, za katero naj bi se borili sindikati v pogajanjih z vlado, pa bodo dostojne pokojnine, je poudarila Lučka Böhm. "Zavzemali se bomo, da se pokojnine v razmerju do plač vrnejo na raven izpred leta 2002," pravi. Takrat je povprečna starostna pokojnina znašala 72,8 odstotka povprečne plače, lani konec leta je bil ta delež le še 63,4 odstotka.

Pogovarjati se je treba tudi o dodatnem plačevanju delodajalcev

Po mnenju Andreja Zorka je to mogoče doseči, če vlada začne ukrepati na prihodkovni strani in zmanjša sivo ekonomijo, če Durs začne pobirati davke in izterja vse dolžnike, pa tudi, če sprejme ustrezne ukrepe za povečevanje zaposlovanja.

Semolič pa je temu dodal še, da to, da bi delodajalci v pokojninsko blagajno za zaposlene plačevali kak odstotek ali dva več, "ne sme biti pregrešna misel", ampak se je treba tudi o tem pogovarjati.

Na izjave politikov, da bo reforma pokojninskega sistema, ker je še nismo izvedli, zdaj morala biti ostrejša, pa sindikalisti gledajo kot na retoriko zastraševanja.

Komentarjev 4
  • juventus1897 20:23 27.avgust 2012.

    http://razkrinkan-sintal.blogspot.com/

  • privat 17:58 27.avgust 2012.

    v to globoko verjamem..al pa je veliki delničar nekuh podjetij...pa da bo sam sebi dobiček jemal?? Semulčiču je treba vzeti vse pravice ...pravico do zdravstva,pravico do penzije,državljanstvo...zakaj?? Kdo pa je dovolil posiljevanje delovstva od leta 91 dalje?? Kaj policija dela?? ...prikaži več Samo kontrolo prometa?? Ali ona tudi posiljuje vse reveže? Verjetno..poglejmo premoženja velikih pokvarjenih policajev!!

  • 1111 17:36 27.avgust 2012.

    Semolič je rit vlade...nič ne bo naredu za delavce, kot do sedaj...NIČ!