Slovenija
16 ogledov

Zuckerberg težak kar 28 milijard?

Mark Zuckerberg Reuters
Vodstvo Facebooka je ameriškemu nadzorniku borze predložilo prvo javno ponudbo delnic, s čimer podjetje postaja javno.

Do dejanskega začetka trgovanja bo sicer preteklo še nekaj mesecev. Facebook je v prodajo ponudil za pet milijard dolarjev delnic.

Gre za najbolj nestrpno pričakovano javno prodajo delnic, odkar se je avgusta 2004 začelo na borzi v New Yorku trgovati z delnicami internetne družbe Google. Po pričakovanjih naj bi Facebookove delnice uvrstili na borzo aprila ali maja.

Facebook je po lastnih izračunih vreden 75 do 100 milijard dolarjev (57 do 76 milijard evrov).

Glede na to, da ima ustanovitelj Mark Zuckerberg v rokah 28 odstotkov delnic, bi njihova vrednost tako lahko dosegla dobrih 21 milijard evrov (28 milijard dolarjev). Tako bi 27-letnik postal četrti najbogatejši Američan in šesti najbogatejši Zemljan, poroča Reuters. Od 1. januarja 2013 bo Zuckerberg, ki bo tudi po prihodu podjetja na borzo trdno za krmilom Facebooka, prejemal le še simbolično plačo en evro na leto. Zdaj Zuckerberg zasluži nekaj čez 1,1 milijona evrov letno.

Za takšno gesto se je pred njim sicer odločil pokojni Steve Jobs.

Najdražje podjetje, s katerega delnicami se trguje na borzi, je trenutno sicer ameriški Apple. Njegova vrednost je ocenjena na dobrih 417 milijard dolarjev.

Dnevno ga obišče 845 milijonov uporabnikov

Da se bo pozno spomladi začelo trgovati s Facebookovimi delnicami, se je ugibalo že dlje časa. Ne dolgo nazaj so se za ta korak odločila internetna podjetja, kot so poslovno družabno omrežje Linkedin, ponudnik ugodnih nakupov Groupon in razvijalec iger Zynga.

Facebook, daleč največje družabno omrežje na svetu, po njihovih številkah mesečno obišče več kar 845 milijonov uporabnikov. Čeprav je deležen kritik zaradi ravnanja z osebnimi podatki uporabnikov, pa še naprej hitro raste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.