Slovenija
15 ogledov

Zunaj vroče, morje hladno

Plaža Suzana Kos
Temperatura morja. Burja odnesla topel sloj vode.

Portorož. "Morje je glede na topel zrak še nenavadno hladno. Ko se je v prvi polovici maja že segrelo, ga je burja premešala, dodatno pa so ga ohladile meteorne vode," razlaga Sretan Stanišič, vodja portoroške plaže. Uradno bodo največjo javno plažo pri nas odprli 15. junija, na sezono pa se že pripravljajo. "Na plaži se predvsem ob koncih tedna sicer res nabere precej ljudi, v morje pa jih gre bolj malo," dodaja.

V devetih urah za 9 stopinj

Včeraj dopoldne je bila temperatura morja blizu 17 stopinj Celzija. "Posebnost oziroma zanimivost se je zgodila pred približno dvema tednoma, ko se je morje ob površini segrelo do 23 stopinj Celzija, nato je zapihala burja in zgornji topli sloj vode odnesla v pičlih devetih urah, ob čemer se je morje ohladilo za kar devet stopinj. Sicer znan pojav v majskih oziroma pomladnih mesecih je bil letos zelo izrazit," pojasnjuje Igor Strojan z Arsa. "Od takrat se morje le počasi segreva, a ob koncu tedna bodo nekateri kopalci spet uživali v njem," napoveduje.

Povprečna majska temperatura morja v dolgoletnem obdobju (od leta 1957 do 2011) je bila 17,2 stopinje Celzija, v zadnjih treh letih pa je za dobro stopinjo višja.

Najvišja temperatura morja nasploh je bila pri nas izmerjena 17. julija 2010, ko je oceanografska boja Vida pri Piranu v globini treh metrov namerila kar termalne 30,4 stopinje Celzija; neurje jo je nato že nekaj dni zatem znižalo za deset stopinj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.