Slovenija
26 ogledov

Župan bo še enkrat pretuhtal

Piranski župan Peter Bossman Barbara Milavec
Povišanje najemnin. Dodatnih 30 odstotkov ne bi zmogli, pravijo najemniki.

Najemniki javnih površin v občini, predvsem gostinci, so pred začetkom turistične sezone prejeli odločbe o kar 30-odstotnem povišanju najemnin za uporabo javnih površin.

“Številni preprosto ne zmorejo poravnati te obveznosti. Na sestanku z vodstvom občine smo zato predlagali, naj razmisli o tem, da bi oblikovali nov sistem točkovanja, po katerem bi bile najemnine različne, na primer v treh razredih – za tiste, ki poslujejo v notranjosti mesta, za tiste, ki delajo na njegovem južnem delu, in tiste, ki imajo prostore ob obali,” razlaga Javorka Križman, ki ima v Piranu trgovino z oblačili.

S predstavniki občine so se na pobudo območne obrtne zbornice sešli pred dnevi, skupno stališče pa je bilo, da je povišanje previsoko.

Vse bolj sezonsko

“Ker je kriza tudi v turizmu pokazala zobe in so hoteli zaprti od oktobra do aprila, tudi naše dejavnosti postajajo vse bolj sezonske. V mestu potekajo obnovitvena dela, ki prav tako vplivajo na manjši obisk kraja. Vse to se pozna na našem manjšem prometu. Upam, da nam bo občinska oblast prisluhnila in da vsaj letos najemnin ne bo povišala,” pričakuje Križmanova.

Drugod dražje

“Razlog za podražitev je ugotovitev, da so v primerljivih občinah, na primer v Kopru, Kranjski Gori in Ljubljani, te najemnine oziroma takse višje kot v Občini Piran,” pojasnjuje Slavica Tucakov, tiskovna predstavnica občine.

Župan Peter Bossman bo skupaj s strokovnimi službami do petka podražitev znova proučil, odločitev pa bodo sporočili po praznikih.

Komentarjev 1