Slovenija
49 ogledov

Župan Cankove pisal Cerarju

Zemljevid občin Ministrstvo za javno upravo
Župan Drago Vogrinčič v javnem pismu Cerarju očita sistemsko uničevanje občine in razgrajevanja življenja izven Ljubljane in centra države.

Župan občine Cankova Drago Vogrinčič v javnem pismu očita predsedniku vlade Miru Cerarju sistemsko uničevanje življenja izven Ljubljane. "Januarska prejeta zmanjšana nakazila dohodnine občinam za pokrivanje primerne porabe s strani ministrstva za finance in pisnim zamikom Obvestila o financiranju občin v letu 2015, razumemo kot neodgovorno enostransko ravnanje, ki je v konfliktu z dialogom in občine postavljate pred pogajanji v izhodiščni neenakopravni položaj," je zapisal.

Kot dodaja, občine zadnja leta že plačujejo zareze v javni sektor z zmanjševanjem primerne porabe oziroma povprečnine. "Občine smo pred nesprejemljivi dejstvi, da bo povprečnina za leto 2015 zmanjšana za skoraj petino zneska in večina slovenskih občin ne bo zmogla tekočega plačevanja obveznosti, zaprlo bo možnosti za investicije in razvojne projekte za zagotavljanje deležev financiranja državnih in evropskih razpisov."

"Občine ne bodo zmogle"

Z znižanjem povprečnine vlada po besedah Vogrinčiča krši zakon o financiranju občin, ustavne pravice lokalne skupnosti, sorazmernost financiranja z obveznostmi občin, omejuje financiranje nalog in ogroža samostojnost občin. "Občine ne bomo zmogle financirati zakonskih obveznosti na področju predšolske vzgoje, osnovne šole, zdravstva in sociale," je zapisal. "Sprašujemo se, kako bomo zagotovili financiranje za vzdrževanje gasilstva, kulturnega in društvenega življenja v že zdaj demografsko ogroženih lokalnih skupnostih nerazvitih okoljih." Ob tem opozarja, da občine, kjer živijo pripadniki avtohtone romske skupnosti, glede na vsebino proračuna za leto 2014, za reševanje romske problematike ne bodo dobile nobenih sredstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.