Slovenija
18 ogledov

"Župan je zapravljivec"

Jazbinšek pravi, da drugi krog županskih volitev bo, v njem pa si želi videti se Žurnal24 main
Miha Jazbinšek. Nekdanji minister je županski kandidat Zelenih Slovenije.

Če ne dobite volitev, koga od kandidatov bi najraje videli kot župana oziroma županjo?
Konkuriram, ker se mi nihče ne zdi primeren.

Kako bi uredili promet v mestu?
V Ljubljani je 75 odstotkov prometa šoferjev solerjev. Rešitev je skupinski promet, in sicer da se dva soseda skupaj peljeta iz Medvod ali pa če gresta od P+R-območja skupaj. Važno je, da lahko hitro pridete po rumenem pasu v mesto. Ti pasovi morajo biti namenjeni avtobusom, taksijem in skupinskemu prometu. In seveda je rumeni pas lahko tudi rezerva za tramvaj.

Kaj pa v središču Ljubljane?
V središču je rešitev zožanje vozišč za en pas, ki se nameni kolesarjem in razširitvi pločnikov, na vpadnicah pa na obstoječem sistemu rumeni pasovi za skupinski promet. Voznik soler naj pa na vstopni točki plača takso na gnečo, na obremenjevanje okolja, če bo hotel skočiti na hitri rumeni pas, pa globo.

Kako bi oživili stari del mesta, kjer primanjkuje trgovin z osnovnimi potrebščinami?
Trgovinice s kruhom in mlekom so izginile zaradi politike Mercatorja, ki jih je imel, nato pa začel ukinjati. To je prvi korak, zaradi katerega smo bili ob to ponudbo, ki mora priti nazaj. Druga stvar je ta, da so potem tam nastajali samo bifeji in podobne reči. Pomembna je tudi dostopnost. Razlog, da se novi trgovci ne naselijo, niso visoke najemnine, ampak to, da nihče ne pride do njih.

Nekdanji minister in glasbenik
Miha Jazbinšek. Rojen je leta 1941 v Ljubljani. Končal je študij arhitekture ter podiplomski študij prostorskega in urbanističnega planiranja. Delal je kot oblikovalec, projektant in urbanistični načrtovalec, bil pa je tudi minister za okolje in prostor. Je mestni svetnik in jazz glasbenik. Glavne tri točke njegovega programa so novi Jazbinškov stanovanjski zakon, protikorupcijski program proti nepremičninsko-političnim tajkunom ter ureditev funkcionalnih zemljišč in javnega dobrega.

Kako bi jih privabili?
Najemnine za trgovine v mestni lasti morajo biti beneficirane. Za dejavnost, ki je potrebna mestu. Pri bifeju ni potrebe po beneficiranju. Namembnost mora biti vestno določena in glede na to je treba tisto, kar samo težko preživi, subvencionirati. Tako se lahko ta utrip zgodi.

Bi sklenili koalicijo z Listo Zorana Jankovića?
To je brezplodno vprašanje. On koalicijo že ima, to je koalicija z LDS in SD, ukazana od Kučana in Zemljariča. Vprašanje, ali bo ta koalicija skupaj z Metko Tekavčič rušila Pahorja.

Bi poročali istospolno usmerjene partnerje, če sprejmejo družinski zakonik?
Vse po zakonu.

Kaj je bila po vašem mnenju največja napaka župana Zorana Jankovića v tem mandatu?
Prvič je šlo za predvolilno prevaro, ki je bila osnova tudi prostorskemu načrtu. Vizija s projekti ima 60 odstotkov šnopsidej. In ta vizija je blokirala vse. Jasno je tudi, da je navaden zapravljivec, če bi moral pokazati učinke za pridobljen denar, bi se videlo, da jih je premalo. Mi se v rebalansu zadolžujemo za 20 milijonov evrov, tretjino zadolževanja pa porabimo za plačilo starih dolgov.


Bi pri županu kaj pohvalili?
Nasmešek.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.