Slovenija
45 ogledov

Župan noče na proslavo

V Občini Bohinj ležita dve tretjini TNP, najbolj obiskana in najbolj obremenjena Žurnal24 main
Protest. Bohinjskega župana ne bo na slovesnost ob 30-letnici TNP.
Menim, da Bohinjci nimamo razlogov za praznovanje.
Franc Kramar, bohinjski župan

"Na Voglu se ni še nič premaknilo, minister (Roko Žarnić, op. p.) še ni sprejel meril za sofinanciranje projektov, zapleta se pri selitvi sedeža parka, zato menim, da Bohinjci nimamo razlogov za praznovanje," je svojo odločitev, da ga ne bo na sobotno slavnostno akademijo ob 30-letnici Triglavskega narodnega parka (TNP), pojasnil Franc Kramar, bohinjski župan.

Pomisleke ima tudi glede odločitve, da bo slovesnost v blejski festivalni dvorani, sprašuje pa se, ali to namiguje na neselitev sedeža parka z Bleda v Bohinj. "Ob ustanovitvi TNP leta 1981 so takratni politični veljaki lokalnemu prebivalstvu obljubljali nadstandardno življenje, v resnici pa je Bohinj postal zaostalo območje številnih prepovedi," je poudaril župan. Martin Šolar, direktor javnega zavoda TNP, pa meni, da je vse več sodelovanja med zavodom in lokalnim prebivalstvom, ki sodeluje tudi pri pripravi upravljalskega načrta parka, ki bo sprejet prihodnje leto.

Jutri slavnostna akademija
"TNP je vzorčen primer sodelovanja različnih interesov za skupni cilj, to je sonaravni razvoj Julijskih Alp," je pojasnil Šolar. Pomemben mejnik TNP je Unescova razglasitev za območje biosfernega rezervata, prejel je diplomo Sveta Evrope, leta 2009 pa mednarodni certifikat Čezmejna Eko regija Julijske Alpe. Slavnostna akademija bo jutri ob 20. uri v blejski festivalni dvorani, slavnostni govornik bo predsednik vlade Borut Pahor, na slovesnosti bodo podelili Belarjevo priznanje, v preddverju dvorane pa bo na ogled razstava z naslovom 30 let TNP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.